Hradecký Mountfield si v Tipsport extralize získal nálepku stabilního klubu, který pravidelně nechybí ve vyřazovacích bojích, ovšem většího úspěchu se zatím hokej pod Černou věží nedočkal, byť účast ve finále Ligy mistrů je určitě atraktivní věc, v tuzemsku se zatím Hradečtí do finále či na medailové mety neprobojovali.

Letos Hradec Králové opět míří do play-off, cílem je minimálně čtvrtfinále. Klub se rozloučil po nepříliš úspěšné spolupráci s trenérem Vladimírem Růžičkou, na jeho místo se vrátil Tomáš Martinec a rád by navázal na práci, kterou v Hradci započal.

Mountfield letos zaujal počtem cizinců na soupisce, zatím je to však sázka, která se vyplácí. Východočeši prožili povedený vstup do sezony, z deseti utkání vyhráli hned sedm zápasů, pouze třikrát se museli soupeřům poklonit, stalo se tak proti Liberci (0:1), doma s Třincem (2:3) a naposledy v Plzni (2:4). Výsledkem je aktuální 4. místo se ziskem 19 bodů.

Velkou oporu Hradce Králové je v úvodu sezony brankář Štěpán Lukeš, momentálně s úspěšností 94,44% a průměrem 1,54 inkasované branky na zápas se řadí k aktuálně nejlepším brankářům extraligy. Obranu drží již zmínění cizinci, útok umí výrazně podpořit Graeme McCormack, jenž si s bilancí 3+6 drží bilanci jednoho bodu na zápas. Daří se také Jérémie Blainovi (4+2).

Útočné řady Hradce Králové mají sílu rozloženou do všech formací, ovšem výrazněji boduje Jordann Perret (2+5). Nejlepším střelcem týmu je zatím se třemi zářezy Aleš Jergl. Ovšem Hradec se může spolehnout také na kapitána Radka Smolěňáka (1+4). Týmově je pak Hradec silný v přesilovkách, s úspěšností 26,47% se řadí na 2. místo za Třinec. Nejlepší je Mountfield v bilanci ubráněných oslabení, bez inkasované branky se obešel v 91,3 procentech případů.

Modrobílí mají tento týden na programu jediné utkání, neboť v neděli je čeká volný los. Kometa by určitě v Hradci Králové ráda navázala na předcházející venkovní úspěchy, na ledech soupeřů totiž bodovala čtyřikrát v řadě. Kometu na ledech soupeřů zdobí vysoká produktivita, za poslední čtyři duely nastřílela 15 branek, což stačilo na celkový zisk osmi bodů. Není tak divu, že v tabulce venkovních zápasů uzavírá Kometa elitní pětici soutěže. 

Útočný prapor Komety nadále pozvedá Peter Mueller (5+1). Kanadskému bodování vládne vrchní nahrávač Petr Holík (0+9). Ofenzívu podporuje mimo jiné i Vladimír Roth, ten sice nastoupil pouze do šesti zápasů, ale zaznamenal už pět asistencí.

Úvodní buly duelu Mountfield – Kometa je na programu dnes od 18:00.