Od počátku války na Ukrajině prošlo asistenčním centrem na 50 tisíc válečných uprchlíků. Centrum (KACPU) funguje dnešním dnem od svého založení přesně rok. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informovala hejtmanova mluvčí Alena Knotková.

„Největší nápor zaznamenalo centrum, které původně sídlilo v areálu brněnského výstaviště, hned v prvních dnech konfliktu, a to od 7 do 13. března 202, kdy sem z napadené Ukrajiny denně mířily tisíce prchajících žen, dětí a mužů,“ popsala Knotková.

Asistenční centrum fungovalo v tomto čase na 100 procent, podle koeficientů mohlo za 24hodinovou směnu kapacitně zvládat na 1500 uprchlíků.

„V prvních dnech přicházelo obrovské množství lidí. Díky zkušenostem s organizací očkování jsme to ale zvládli zorganizovat tak, aby věci fungovaly rychle a v důstojném prostředí. Lidé utíkající před válkou na místě dostali najíst, obdrželi oblečení, hygienické prostředky, děti hračky, a když bylo potřeba, posloužili jim zdravotníci,“ uvedl hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Centrum lidem pomohlo také s vyřízením potřebných dokumentů, zdravotního pojištění a zajistilo jim ubytování, když si o něj zažádali

„Ve velkém nasazení se jim o tyto služby staraly stovky hasičů, policistů a dobrovolníků. Působili zde i pracovníci Centra pro cizince Jihomoravského kraje a zaměstnanci našeho úřadu. Všem patří velký dík,“ dodal Grolich.

Postupem času se služby centra podle aktuální potřeby měnily a rozšiřovaly také o služby bankovního sektoru, úřadu práce nebo mobilních operátorů. Od 1. června 2022 se na statistikách odrážejí také další vedlejší úkony vyřizované na KACPU.

„Šlo například o změnu adresy, vzdání se dočasné ochrany, duplikáty víz, ověření povolení pobytu a další. „Dosud bylo takto odbaveno přes 12 tisíc uprchlíků. S tenčícím se počtem přicházejících uprchlíků bylo centrum k tomuto datu přestěhováno do kapacitně menších prostor v brněnské Hněvkovského ulici,“ zmínila Knotková.

Jihomoravský kraj dosud vyplatil celkem na ubytování uprchlíků a provoz KACPU 363 milionů korun

Samotné fungování KACPU a záležitosti spojené s jeho provozem stály 34 milionů korun. Dosud kraj ze strany státu obdržel 235 milionů. Další úhrady jsou v procesu. Nad rámec těchto prostředků kraj využil celkem také cca 17 milionů korun od soukromých dárců.

Zásadní změna přijde 1. dubna 2023, kdy provoz center převezme po krajích Ministerstvo vnitra. V působnosti kraje nadále zůstane agenda spojená se smluvním zabezpečováním ubytovacích kapacit.