Městské divadlo v Brně připravuje českou premiéru německého romantického muzikálu Heidi. Vznikl podle knižního bestselleru švýcarské spisovatelky Johanny Spyri Heidi, děvčátko z hor. Titulní roli i další stěžejní role ztvární řada dětských hereček a herců, které si divadlo vychovává ve vlastní Muzikálové škole. Děti hrají, zpívají a tančí a všechny tři představitelky, které budou alternovat Heidi, doslova neslezou z jeviště, řekl režisér inscenace Stanislav Moša.

Knihu přeložili do 50 jazyků a vyšlo jí 50 milionů výtisků

Kniha Heidi vyšla poprvé ve dvou dílech v letech 1880 (Heidi a její roky toulání a učení) a 1881 (Heidi, jak využila, co se naučila). „Od té doby ji z němčiny přeložili do více než padesáti jazyků a dosud se po celém světě prodalo více než 50 miliónů výtisků. Příběh byl také několikrát zfilmován a převeden do scénářů pro televizní seriály,“ upřesnila dramaturgyně Klára Latzková.

Spyri dokázala vyprávět příběh očima dětí

Johanna Spyri se podle Latzkové dokázala vcítit do dětské duše, velmi věrně vykreslila atmosféru a dokázala vyprávět příběh právě z pohledu dětí. „Proto je srozumitelný a pravdivý jak pro děti, tak i pro dospělé,“ uvedla dramaturgyně.

Diváci se mohou těšit na pohádkový konec

Muzikálové zpracování německých autorů Michaela Schanzeho a Hanse Dietera Schreeba vypráví události Heidina života tak, jak je čtenáři znají z knihy. „Teta Edith přivede Heidi k dědovi Konrádovi, starému mrzoutovi, který již dávno zanevřel na celý svět. Setkání s vnučkou, která se skamarádí s místním pasáčkem koz Petrem, v něm ale dokáže znovu probudit chuť a lásku k životu. Heidina pozitivní energie a radost, ale také kouzlo alpské přírody nakonec pomůže i nemocné Kláře, která je na vozíku, a tak se diváci mohou těšit vskutku na pohádkový konec,“ řekla Latzková.

Matilda byla náročnější, řekla Karolina Kabele

V titulní roli Heidi se představí školačky Viktoria Abrahám, Karolína Čtveráčková a Karolina Kabele. Ta byla loni nominována na Cenu Thálie za hlavní roli v dalším úspěšném muzikálu z dílny Městského divadla Brno Matilda. „Matilda byla náročnější, protože jsme ji zkoušeli déle než Heidi. Půl roku trvaly přípravy a dalšího půl roku jsme zkoušeli,“ uvedla Kabele s tím, že Heidi začali zkoušet loni v listopadu.

Na vozíku stráví na jevišti asi 90 minut

Děti z Matildy vytvořily v Muzikálové škole speciální třídu a většina z nich se teď objeví i v muzikálu Heidi. Roli nemocné Kláry Sesemanové alternují Gabriela Čtveráčková, Laura Mohylová a dcera Aleny Antalové Marie Juráčková. Ta zpravodajskému portálu BRŇAN potvrdila, že na vozíku na jevišti stráví asi hodinu a půl. „Myslela jsem, že bude těžké naučit se jezdit na vozíku, ale zjistila jsem, že je to lehké. Prostě jedu, a když chci zatočit, tak jen zaberu rukou a otočím se na správnou stranu. V představení mě ale hodně tlačí ostatní děti a herci a sama se rozjedu snad jen dvakrát,“ svěřila se Juráčková.

Maminka Antalová přijde až na premiéru

A přiznala, že hrát nemocnou dívku na vozíku mělo výhodu v tom, že jen sedí a nemusí podstupovat takovou námahu jako ostatní děti, které kromě hraní a zpěvu také tančí. „Z toho tancování jsem ale trochu smutná, protože mám tanec ráda,“ dodala dětská herečka. Její maminka, herečka Alena Antalová, ji prý ještě na zkouškách neviděla a přijde dceru podpořit až na premiéru. „Nervózní z toho nebudu, jsem docela zvyklá,“ usmála se Marie Juráčková, která si s mámou zahrála v Matildě.

Premiéra bude 20. ledna

Premiéra Heidi se odehraje na Hudební scéně Městského divadla v Brně v sobotu 20. ledna od 19.00 a z dospělých herců se můžou diváci těšit na Roberta Jíchu nebo Igora Ondříčka v roli dědečka a Zdenu Herfortovou nebo Eriku Kubálkovou, které alternují babičku. „Jedinou zápornou rolí v muzikálu je guvernantka slečna Rottenmeierová, kterou ztvární Ivana Vaňková a Viktória Matušovová,“ doplnil Stanislav Moša.