Filharmonie Brno chce častěji vystupovat ve Vídni. První koncert ze zamýšleného cyklu odehraje v neděli, zazní například Rapsodie v modrém George Gershwina, od jejíž premiéry letos uplynulo 100 let. Orchestr v původním jazzovém obsazení povede od klavíru šéfdirigent Dennis Russell Davies, uvedla mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Mají Rakušanům co nabídnout

Filharmonici jsou přesvědčeni, že mají vídeňskému publiku co nabídnout. „Patříme k nejlepším tuzemským orchestrům a ve vysoké kvalitě tak můžeme rozšířit tu obrovskou škálu koncertů, která se tam prakticky každý den nabízí,“ řekla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Pro zájemce vypraví autobus

Rapsodie v modrém 100 zazní už ve čtvrtek a pátek v Brně, kromě Gershwina publikum vyslechne také skladby Erwina Schulhoffa a Ericha Wolfganga Korngolda. V Brně zbývá posledních pár vstupenek. Do vídeňského Konzerthausu se však zájemci stále mohou dostat. Filharmonie pro ně vypraví autobus do Vídně a zpět za 450 korun.

Jízdenku i lístek lze koupit v předprodeji

„Našim posluchačům navíc umíme nabídnout vstupenky do Konzertahusu s padesátiprocentní slevou. Navíc ti, kdo už mají vstupenku na brněnský koncert, získají lístek do Vídně jako bonus k zakoupené cestě autobusem,“ uvedla Kučerová. Jízdenku na autobus i lístek na koncert lze zakoupit ve filharmonickém předprodeji od středy do pátku od 13:00 do 18:00.

Ve Vídni uslyší hudebníky v sále, který zatím Brnu chybí

Zájezd na vídeňský koncert může být pro posluchače zajímavý i tím, že brněnské filharmoniky uslyší v sále s výbornou akustikou, jaký v Brně zatím chybí. Filharmonie Brno se pak do Vídně vrátí ještě v prosinci, kdy vstoupí v Musikvereinu. Zazní Píseň žalobná Gustava Mahlera se sopranistkou Chein Reissovou a Českým filharmonickým sborem Brno. Na příští rok orchestr chystá rakouskou premiéru Koncert pro klavír a orchestr Philipa Glasse v podání Maki Namekawové.