Mezi ochotníky divadelního spolku Tyl Tuřany zavede diváky zběsilá komedie Hra, která se zvrtla. Začátkem dubna ji uvede Městské divadlo Brno. Jde o mírně upravenou bláznivou komedii anglické trojice Henry Lewis, Jonathan Sayer a Henry Shields. „Její rámec jsme přesunuli do jihomoravských reálií,“ uvedl dramaturg Jan Šotkovský.

V Brně režíruje Mikoláš Tyc

Báječně bláznivá fraška o nástrahách a pastech divadelního povolání patří už devátý k největším hitům londýnského West Endu a získala Cenu Laurence Oliviera za nejlepší komedii roku 2015. Na Činoherní scéně brněnského městského divadla se premiéry odehrají 6. a 7. dubna pod režijní taktovkou hostujícího Mikoláše Tyce. Ten se s dvěma herečkami a šesti herci chystá zaútočit na bránice diváků při dvouhodinové komedii.

Všechno se bortí

Divadelní spolek Tyl Tuřany se ve Hře, která se zvrtla, rozhodne vrhnout na pravou anglickou detektivku Vražda na Havershamském panství. „Od začátku premiérového představení se však proti snaživým jihomoravským divadelníkům všechno spikne. Nefunguje scéna, nefungují rekvizity, padají kulisy, herci říkají cizí texty,“ popsal základní zápletku Šotkovský.

Je to velmi povedená taškařice, říká Milan Němec

V rolích ochotníků se představí hvězdy městské scény Kristýna Daňhelová, Martin Mihál nebo Milan Němec. „Je to velmi povedená taškařice. Byl to skvělý nápad zasadit komedii do Tuřan. Není lehké to zkoušet, protože není moc prostoru pro hereckou kreativitu. Každopádně to je odsouzené k úspěchu. Těším se na to nejen jako režisér spolku Tyl Tuřany, ale i jako herec Městského divadla Brno,“ svěřil se Milan Němec.

Hrají nadšené ochotníky

Ten se svými kolegy ztvární členy divadelní společnosti sice nevelké, ale zato nadšené. „Musel jsem herce opakovaně upozorňovat, že hrají příliš dobře, nad možnosti svých postav,“ uvedl Tyc. „Snad se pak dokážeme zase vrátit k tomu dobrému,“ dodal s nadsázkou Němec. „Dlouho mi trvalo smířit se s tím, že moje postava je perfektní a musí být jen hezká,“ usmála se Kristýna Daňhelová, která hraje postavu herečky Lindy.