Nejslavnější operu Bedřicha Smetany a loutkové postavičky Spejbla a Hurvínka propojilo Národní divadlo Brno v nové inscenaci Hurvínek prodává nevěstu. Cílem originální kombinace je oslavit nadcházející 200. výročí skladatelova narození s těmi nejnáročnějšími diváky, tedy dětmi, a zároveň pobavit rodiče i prarodiče, kteří s loutkami Josefa Skupy vyrůstali. Dnešní premiéru bude podle rezervačního systému sledovat plné hlediště.

Živí herci se v Redutě potkávají s loutkami

Na představení pracovala dramaturgyně a scenáristka Patricie Částková s režisérkou Hanou Mikoláškovou a dirigentem Ondrejem Olosem. Zároveň jde o koprodukci operního souboru Národního divadla Brno s Divadlem Spejbla a Hurvínka. Na scéně Reduty se potkávají živí protagonisté s loutkami.

Hudební čísla propojují dialogy

Loutkové postavy přicházejí zprvu jako diváci, Žeryk ale uteče za oponu, a tak se Spejbl, Hurvínek a Mánička stávají součástí představení. „Hudební čísla jsou propojena dialogy loutek i sólistů, aby probíhal samotný děj opery a zároveň se děti seznámily například s hudebními nástroji nebo inspicientem,“ popsala představení autorka scénáře Částková.

Představení trvá 70 minut

Dirigent Olos připravil komorní hudební nastudování pro klavír, klarinet, kontrabas a housle. Opera je zkrácená, představení potrvá 70 minut. Nejmladší diváci tak neztratí pozornost a zároveň získají představu o klasické opeře v přístupné podobě. Pro některé diváky, a nejen děti, může být nové představení prvním kontaktem se světem opery. „A já věřím, že se díky všem, co se na tomhle kusu podílí, bude jednat o kontakt živý, obohacující a třeba až osudový,“ řekla režisérka Mikolášková.

Jde o spolupráci snů, říká ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka

„Jde o spolupráci snů, jíž si nesmírně vážíme a která pro nás byla díky všem zúčastněným velkým přínosem. Spejbl, Hurvínek, Mánička, a dokonce i pes Žeryk si po boku operních hvězd tento hudební svět zamilovali a věřím, že ho přiblíží a nadchnou pro něj i děti,“ uvedla ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová.