Jih Moravy v létě hostí dva velké kytarové festivaly, nabídnou kurzy pro hudebníky i koncerty pro veřejnost. O červencový festival v Mikulově na Břeclavsku je letos vyšší zájem, než bývá zvykem. Přijede kolem stovky účastníků, řekl za organizační tým Tomáš Hradecký. Brněnský festival následuje na přelomu srpna a července, zájemci si vyzkoušejí, jak se tančí flamenco, kytaristé změří síly v soutěži.

Festival v Mikulově potrvá od 9. do 15. července. Na zahajovacím koncertu zahraje European Guitar Quartet, který je složený z umělců z různých zemí. Zastoupení v něm má i Česko, a to díky kytaristovi a pedagogovi Pavlu Steidlovi. „Evropské kvarteto jsme se snažili dostat do Mikulova již dlouho, letos se to konečně podařilo. Možná i proto je o festival takový zájem,“ řekl Hradecký.

Večer 11. července bude patřit bosenskému kytaristovi a loutnistovi Edinu Karamazovi, který spolupracoval i s britským zpěvákem Stingem. V dalších dnech vystoupí také kytarovo-pěvecké duo nebo kytarový orchestr složený z účastníků festivalu. „Vzhledem k zájmu o letošní ročník je možné, že budou orchestry i dva,“ uvedl Hradecký.

Odpolední koncerty začínají v 17:17, večerní ve 20:20, vždy v Nástupním sále mikulovského zámku

„Lístky na koncerty zatím jsou. Zájemci ale musí přijít včas, aby se na ně dostalo, protože máme sál dost naplněný účastníky festivalu. Ti mají vstupy na koncerty automaticky,“ dodal Hradecký.

Účastníci mají možnost zlepšit své dovednosti taky při individuálních lekcích. Součástí mikulovského festivalu je i výstava kytar. „Většina kytarářů bude z Česka, jeden přijede až z Litvy,“ řekl koordinátor výstavy a kytarář Tomáš Honěk.

V týdnu od 30. července do 5. srpna rozezní kytary i Brno

„Festival začne již tradičně flamenkovým večerem v Biskupském dvoře. Novinkou letošního ročníku jsou taneční kurzy flamenka pro veřejnost,“ řekla organizátorka Veronika Gašparová. Vedle klasické hudby návštěvníci uslyší i jazzové trio, spojení kytary a bandoneonu nebo kytaru v kombinaci s marimbou. „Velkým lákadlem je určitě i brazilský kytarista Fabio Zanon. Koncert bude ve spolupráci s Brasil Fest Brno a uskuteční se 4. srpna v Červeném kostele,“ sdělila Gašparová. Ostatní koncerty budou vždy od 20:00 v sále brněnské Nové radnice.

Nedílnou součástí brněnského festivalu je také soutěž Guitartalent

„Hlavní cenou pro vítěze je nástroj od japonského kytaráře Masaki Sakuraie. Ten cenu věnuje do soutěže již podesáté, letos ji přijede předat dokonce osobně,“ dodal umělecký vedoucí festivalu Vladislav Bláha.