Nedělní koncert Reviens Bébel! věnovaný hvězdě francouzské kinematografie Jeanu-Paulu Belmondovi zahájil Festival Špilberk, který Filharmonie Brno pořádá čtyřiadvacátým rokem. Český národní symfonický orchestr sestavil program s hudbou z Belmondových filmů. Zazní hity z filmů Muž z Acapulca, Policajt nebo rošťák, Bezva finta, Velký šéf nebo Zvíře. Na nádvoří hradu Špilberk si je přišlo poslechnout více než 600 lidí, řekla mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Národní orchestr hraje na festivalu pravidelně

Orchestr program uvedl pod taktovkou italského dirigenta Marcella Roty, který je synovcem slavného skladatele Nina Roty. „Český národní symfonický orchestr patří k pravidelným hostům festivalu. Loni v Brně představil skladby Johna Williamse, zazněla hudba k filmům Hvězdné války, Indiana Jones, Jurský park a další. Jejich projekty a dramaturgie se přesně hodí k létu a na open air akce. Podobně je tomu i letos s Belmondem,“ sdělila Konečná.

Představují odlehčenější variantu klasické hudby

Filharmonie se prostřednictvím festivalu snaží lidem představit odlehčenější variantu klasické hudby. „Chceme jim ukázat, že se nemusí bát klasiky a tomu, že jí neporozumí. A každoročně se nám potvrzuje, že prvoposluchači, kteří by jinak na velký orchestr nevyrazili, odchází okouzlení,“ dodala.

Další koncert oslaví ve středu kouzlo noci

Následující koncert, který je v plánu na středu, oslaví kouzlo noci. Zazní árie a orchestrální čísla ze slavných českých i světových oper, například z Rusalky nebo Figarovy svatby. Za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava odzpívá sólové party sopranistka Veronika Rovná, dirigovat bude Alena Hron. Ve čtvrtek vystoupí pěvec Adam Plachetka s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers v programu Nebe na zemi. Zazní písně z Osvobozeného divadla.

Brněnští filharmonici festival uzavřou

Pořádající Filharmonie Brno se na pódiu objeví při závěrečném koncertu s hudbou k počítačové hře Kingdom Come: Deliverance. Hra ze středověkého prostředí vznikla v Česku a stala se celosvětovým hitem. Spolu s filharmoniky vystoupí Středověká kapela Bakchus a Pěvecký sbor Masarykovy univerzity. Autor hudby Jan Valta bude koncert dirigovat.