Někdy okouzlující, jindy nesnesitelný herec je hlavním hrdinou konverzační komedie Hvězda v pasti, kterou nastudovalo Městské divadlo Brno. Autorem hry je Noël Coward, který v Británii patří k divadelním legendám. V Česku se často hrává jeho Rozmarný duch, ostatní Cowardovy texty takový ohlas nezískaly. Hvězdu v pasti, napsanou v roce 1939, tak Městské divadlo 1. dubna uvede v české premiéře.

Chce tím částečně splatit dluh českých divadelníků k mistrovi žánru salonních konverzačních komedií. „Hra je inteligentní, poskytuje hercům krásné úkoly a výzvy. Baví mě pozorovat, jak si pohrávají s bonmoty a paradoxy, na kterých je hra postavená,“ řekl novinářům režisér Mikoláš Tyc.

Hvězda v pasti je Tycovou desátou režií v Městském divadle

Dramaturg Jan Šotkovský zdůraznil, že Coward je v britské kultuře fenomén a klasik. Exceloval ve 20. a 30. letech i po válce jako dramatik, herec, skladatel i textař. Hvězda v pasti je pohledem do divadelního zákulisí Cowardovy doby. „Hlavní postavu napsal sám sobě na tělo. Je to autoportrét i sebekarikatura,“ uvedl Šotkovský.

Hlavní postava Garry Essendine je miláček londýnského publika

Okouzlující muž, bystrý glosátor, zkrátka idol, ale zároveň i morous a povýšený protiva. „Jakoby to bylo napsané o mě,“ řekl s nadsázkou představitel Garryho Igor Ondříček. „Akorát člověk není taková hvězda jako Garry a nemůže si dovolit to, co si dovolí ta postava. Ale vlastně se můžu poprvé v životě uvolnit,“ doplnil Ondříček. Poukázal také na inteligentní a cílevědomé ženské postavy v Cowardově hře.

Garry je obklopený ženami…

Brzy má odjet na turné do Afriky a do té doby potřebuje vyřešit řadu vztahových komplikací. Jedna z jeho milenek se do něj beznadějně zamiluje, jeho bývalá žena – kterou stále potřebuje – se k němu nechce vrátit, jeho příznivkyně se stále dožaduje schůzky. Navíc se Garry rozhodne řešit situaci, kdy jeden z jeho blízkých přátel spí se ženou druhého. Výsledkem je to, že dotyčná žena zatouží po Garrym.

Představení se odehrává v Garryho excentrické domácnosti, na scéně plné výrazných barev, v kostýmech inspirovaných předválečnou módou, ale nikoliv striktně dobových. V ženských rolích se představí Ivana Vaňková, Evelína Studénková, Andrea Zelová nebo Alžběta Janíčková.