Městské divadlo Brno v nové inscenaci vzdá hold hudbě Wolfganga Amadea Mozarta. Pro uvádění pod širým nebem divadelníci připravili původní hru Krokodýl ze Svratky aneb Mozart v Brně, kterou charakterizují jako mystifikační balábile s velkým orchestrem. Premiéra bude 3. června v Biskupském dvoře, informovala mluvčí divadla Kateřina Vižďová.

Autoři Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán se nesnažili napsat historicky věrný životopisný příběh, inspirovala je však jedna konkrétní událost, a to návštěva malého Mozarta v Brně na přelomu let 1767 a 1768. Přimysleli si Mozartovo setkání s druhým dětským géniem, Jankem Skládalem ze Žarošic. Dále chtějí na jevišti vysvětlit, kde se v Brně vzal krokodýl, nazývaný rovněž brněnský drak. Podle fantazie divadelníků jej do města přivezl Mozartův otec.

Inscenace provází diváky Mozartovým osudem ve třech časových rovinách

Kromě jeho brněnského pobytu se ocitnou v Praze těsně před premiérou Dona Giovanniho a poté ve Vídni roku 1791, kdy za nemocným skladatelem přichází záhadný muž objednat si Requiem, uvedl dramaturg Jan Šotkovský. Mozartova hudba v inscenaci zazní v často překvapivých aranžích Františka Šterbáka.

V hlavní roli, která je rozdělená mezi tři herce, se představí Kryštof Helbich, Libor Matouš a Marco Salvadori

Komické trio brněnských konšelů ztvární Milan Němec, Robert Jícha a Jonáš Florián. Další role svěřil režisér Stanislav Slovák například Dušanu Vitázkovi, Martě Matějové nebo Barboře Slaninové.

Pod širým nebem umělci z Městského divadla uvedou také několik úspěšných inscenací z minulých sezon, konkrétně Cyrana z Bergeracu, obrazy ze života dvou českých královen Eliška/Rejčka, muzikálovou pohádku O statečném kováři, Moliérova Lakomce, muzikál Noc na Karlštejně a také představení Světáci, které vychází ze stejnojmenné filmové komedie.

Letní scénou Městského divadla je už 14 let Biskupský dvůr Moravského zemského muzea, „soukromé náměstí“ v centru Brna. Romantickou kulisu pro všechna představení obstarají arkády Biskupského dvora a věže katedrály nad nimi. O prázdninách na nádvoří vystupují také další soubory.