Dva herci si rozdělí roli dánského prince Hamleta v inscenaci slavného Shakespearova díla, které uvede v premiéře 9. září Městské divadlo Brno v režii Stanislava Moši. Michal Isteník a Martin Mihál budou na jevišti společně. Monology si rozdělí, někdy i v půlce verše, jindy promluví unisono, řekl Moša. Podle něj k tomu text Williama Shakespeara přímo vybízel. Kralevic dánský je totiž podle režiséra rozdvojená postava – jako by jeho ústy řečnili dva lidé.

Rozdvojenou postavu zahrají dva herci

To ho vedlo k tomu, aby do role Hamleta obsadil hned dva herce. „Čerstvá posila našeho divadla Martin Mihál hraje fyzickou postavu Hamleta a Michal Isteník jeho alter ego. Viděl jsem totiž mimořádně nadaného Martina a hned jsem si řekl, že tohle by mohl být Hamlet. A dramaturg představení Jan Šotkovský mi už před časem navrhl, aby druhého Hamleta hrál Michal Isteník. Rozhodl jsem se, že teď je ta pravá chvíle obsadit oba herce jako Hamlety. Inscenace dostala jinou dynamiku v tom, jak se ti dva na jevišti střetávají, křesají o sebe,“ vysvětlil Stanislav Moša. A právě tyto střety nejlépe dokresluje podtitul inscenace Hádala se duše s tělem.

Dialog dvou Hamletů je pro diváky lepší, míní Isteník

Čtyřiadvacetiletý Mihál a čtyřicátník Isteník byli zprvu rádi, že se nemusejí učit celý text. „Je to ale zvláštní zkušenost, protože ve finále to je mnohem náročnější, než kdybych to hrál sám. Musel jsem se naučit i Martinův text, jinak to nedohrajeme. Jsme na jevišti stále spolu, což je jednodušší, protože jsme osamělí spolu a ne sami. Není to rozdělené tak, že jeden je špatný a druhý dobrý. Prolíná se to a jednou Martina nabádám k pomstě a jindy ho naopak brzdím. V dialogu dvou Hamletů má divák mnohem větší šanci pochytit víc významů než při monologu jedné postavy,“ uvedl Michal Isteník.

Na česká jeviště míří letos hned šest Hamletů

Na jeviště tuzemských divadel přitom míří v nadcházející sezóně hned několik Hamletů. „Třeba Národní divadlo Brno ho uvede až v závěru sezóny. Jestli je to tím, že se dnešní doba poněkud vymkla z kloubů, to ponechám na úvaze diváků,“ uvedl dramaturg Městského divadla Brno Jan Šotkovský. Podle něj však žádná jiná česká scéna neuvede Hamleta s dvěma představiteli dánského prince naráz. Na činoherní scéně brněnského Městského divadla se kromě Mihála a Isteníka představí Petr Štěpán jako Claudius nebo Alena Antalová v roli Hamletovy matky Gertrudy. Polonia hraje Viktor Skála a jeho dceru Ofélii ztvární jeho skutečná dcera Eliška Skálová.