Po 30 letech se do Brna vrátí opereta Veselá vdova. Příběh bohaté ženy, kterou je třeba takticky provdat, uvede Národní divadlo Brno v premiéře 3. února. Nejznámější dílo skladatele Franze Lehára nahradí v repertoáru operetu Polská krev, která se hrála naposledy na Silvestra. V tiskové zprávě to sdělila dramaturgyně Patricie Částková.

„Děj je romantický a plný vtipných zápletek – o mladou vdovu Hannu Glawari se uchází celá řada nápadníků, ale velvyslanec knížectví Pontevedro v Paříži má zařídit, aby si vzala toho pravého. Tedy pravého z pohledu ekonomiky knížectví. Úkolem je pověřen hrabě Danilo, jenže velvyslanec netuší, že ten už má s Hannou svou milostnou historii,“ přiblížila děj Částková.

„Každá opereta je zajímavá tím, že neobsahuje jen jeden obor: je v ní zpěv, mluvené slovo, tanec i výtvarná složka – a to všechno se snažíme naplnit, aby opereta zůstala operetou. Na druhou stranu jsme si dovolili i ten koncept trochu převést do současnější optiky,“ uvedla režisérka Magdalena Švecová.

Představení režíruje Švecová v tandemu s choreografem Martinem Packem

Nejde o jejich první spolupráci, ale je to poprvé, co tvoří režijní dvojici. Podle Packa mají podobný vkus i smysl pro humor, což je v operetě důležité. „Pro mě je na Veselé vdově nejcennější, že řeší problémy, které jsou stále aktuální. Lidé se pořád berou z lásky i pro peníze. A jejich láska je taky někdy neopětovaná. Je dobré si uvědomit, že naši předkové řešili to samé, jen v jiných kulisách,“ řekl Pacek na besedě s diváky.

Důležitým vizuálním i významovým prvkem inscenace jsou kolotoče

„Chtěli jsme zkombinovat Vídeň, kde opereta vznikla, a Paříž, kde se děj odehrává. A průsečíkem byly právě francouzské kolotoče. Navíc lidské vztahy jsou také na takovém pomyslném kolotoči,“ uvedla Švecová.

Role vdovy Hanny Glawari je první operetní zkušeností pro operní pěvkyni Veroniku Rovnou, která alternuje s Janou Šrejmou Kačírkovou. Hlavní ženskou roli spolu sdílejí i v La traviatě. Hudební nastudování Veselé vdovy má na starost dirigent Jakub Klecker. Členy inscenačního týmu jsou také výtvarníci Zuzana Přidalová a David Janošek.