Divadlo Bolka Polívky (DBP) získalo dočasný azyl v Dělnickém domě v brněnských Židenicích, kde 1. září zahájilo svoji v pořadí třicátou sezónu. A na Jamborově bude divadlo hrát do 30. listopadu téměř každý den. Další pokračování je nejisté, divadelní scéna známého herce však bude nejspíš také hostovat v populárním Divadle Mír v Ostravě. Zpravodajskému portálu BRŇAN to potvrdilo vedení Polívkova divadla.

Uvedou premiéru hry Oheň a popel

„Samozřejmě respektujeme programovou linii Dělnického domu a jsme vděčni za poskytnutí prostor, příjemnou spolupráci a maximální vstřícnost. Navzdory okolnostem tak můžeme uvést 18. listopadu premiéru hry Oheň a popel Christophera Hamptona podle novely Sándora Máraie. V režii Romana Poláka se představí Martin Huba, Jiří Dvořák, Drahomíra Hofmanová a Kristýna Štarhová v alternaci s Wlastou Laurou Laurenčíkovou,“ uvedl principál divadla Bolek Polívka.

Repertoár v Židenicích obohatí i hostující soubory a koncerty

Repertoár v Dělnickém domě obohatí také inscenace divadelních souborů, s nimiž DBP dlouhodobě spolupracuje. V rámci činoherního programu bude divadlo nabízet mimo jiné tyto tituly: Bůh masakru (Činoherní klub), Vejšlap (Divadlo Ungelt) a v jednom večeru budou moci diváci zhlédnout dvě aktovky Václava Havla – Vernisáž a Audienci (Spolek Kašpar). A nabídku ozvláštní také několik koncertů. V říjnu zahrají Rozladěné držky (La Fabrika) a v listopadu vystoupí Jan Budař se svým sólovým hudebním projektem.

Chtějí hostovat v Ostravě

V období od prosince do ukončení nutných prací a úprav v Sále Břetislava Bakaly bude v Dělnickém domě Divadlo Bolka Polívky hostovat i nadále – nicméně jen několik málo dnů v měsíci. V tomto překlenovacím období bude na programu především vlastní repertoár Divadla Bolka Polívky sestávající ze sedmnácti inscenací. „Velmi jsme uvítali také velkorysou kolegiální nabídku ostravského Divadla Mír a v současné době jednáme o termínech, kdy bychom mohli v Ostravě hostovat,“ dodala ředitelka DBP Kateřina Komárková.

Objekt museli opustit kvůli narušené statice

Důvodem, proč Divadlo Bolka Polívky vstupuje do výroční 30. sezony s otazníky nad jejím dalším průběhem, je probíhající komplexní stavebně-technický průzkum v sídle divadla na Jakubském náměstí. Jeho druhá fáze by měla začít v listopadu. Objekt museli umělci opustit kvůli narušené statice. Provoz ukončilo ze stejných důvodů také kino Scala, které provozuje Masarykova univerzita. Té však magistrát náhradní prostory nenabídl. V provozu však nadále zůstává foyer a pokladna divadla na Jakubském náměstí, kde vzniká unikátní prostor pro „galerii U Dvou Polívků“, jak jej pojmenoval principál divadla.