V Brně i na celé jižní Moravě se letos točí hned několik snímků, na kterých s tvůrci spolupracuje také brněnská filmová kancelář Brno Film Office. Filmy navíc získaly podporu Jihomoravského filmového fondu. Aktuálně se v oblasti Strážnice natáčí celovečerní hraný film Poberta. Štáb pracuje pod taktovkou brněnského režiséra Ondřeje Hudečka, jehož studentské filmy získaly ocenění na řadě mezinárodních festivalů. Zpravodajskému portálu BRŇAN to sdělila Ivana Košuličová z Brno Film Office, působící pod TIC Brno.

Příběh Poberty zasadili do pandemie covidu

Příběh filmu Poberta zasadili tvůrci do doby pandemické krize, kdy se bývalý trestanec pouští do série inscenovaných krádeží, aby pomohl místním firmám odvrátit krach. Filmaři se přitom nechali inspirovat realitou. V průběh covidu se na zpravodajských serverech ČR objevila zpráva o podnikateli, který se uprostřed pandemie rozhodl ze zoufalosti vyloupit svůj vlastní podnik, aby mohl skrze získanou pojistku zaplatit dluhy. Tato událost tvůrce inspirovala k natočení filmu, který bude skrze reflexi covidové doby humorně poukazovat na typickou českou náturu, Zároveň autenticky zobrazí prostředí, z něhož pochází režisér filmu.

Na jižní Moravě už natáčeli Podezření a Oběť

„S Brnem a Jihomoravským krajem máme ty nejlepší profesní zkušenosti. Díky jejich filmovému fondu, který filmařům poskytuje finanční podporu a díky organizační pomoci Brno Film Office, jsme již do kraje přijeli s natáčením úspěšné minisérie Podezření a celovečerního snímku Oběť. Nyní se vracíme potřetí, a to na více než 20 natáčecích dní s žánrovým snímkem Poberta, který aktuálně natáčíme v okolí města Strážnice,“ uvedl producent filmu Tomáš Hrubý.

Točilo se v Radějově

Scény z filmu Poberta se podle Košuličové natáčely ve středu v Radějově na Hodonínsku. Na place byli kromě režiséra Hudečka herci Matyáš Řezníček, Eva Vrbková a Václav Neužil. Další natáčení se na jihu Moravy podle vedoucí Brno Film Office plánuje na podzim.

Úspěšní režiséři Provazník a Omerzu budou natáčet v Brně

Kromě Poberty se v září budou v centru jihomoravské metropole natáčet hrané scény animovaného rodinného snímku o malém dinosaurovi Diplodocus, jenž podle slavného polského komiksu napsal a režíruje polský tvůrce Wojtek Wawszczyk. Během podzimu zde bude pokračovat také štáb snímku Sbormistr v režii Ondřeje Provazníka, který natočil černou komedii Staříci s Ladislavem Mrkvičkou a Jiřím Schmitzerem. A v listopadu přijede do Brna filmovat rodinné drama Nevděčné bytosti oceňovaný režisér Olmo Omerzu. Ten má na kontě mimo jiné filmy Atlas ptáků Všechno bude. V obou případech se jedná o festivalově úspěšné režiséry, jejichž snímky mají potenciál uspět na mezinárodní úrovni.