Skladba nazvaná Pocta Leoši Janáčkovi zazní ve čtvrtek ve světové premiéře v brněnském Besedním domě. Jejím autorem je Petr Fiala, zakladatel a sbormistr Českého filharmonického sboru Brno. Skladbu provede Filharmonie Brno s varhaníkem Petrem Kolařem pod taktovkou Roberta Kružíka. Stejný koncertní program pak zopakuje v pátek, uvedla mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

Dílo si objednali filharmonici s nadací

Nové dílo k poctě slavného skladatele si objednala filharmonie společně s Nadací Leoše Janáčka. „Hlavní myšlenkou spolupráce je série nových skladeb inspirovaných osobností a tvorbou Leoše Janáčka z pera zahraničních i tuzemských autorů. Otevřená řada, která nabídne různé tvůrčí pohledy na Janáčkova génia,“ uvedl dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. Už dříve takto vznikly kompozice Benjamina Jusupova a Tigrana Mansurjana.

Fantazie na motivy Glagolské mše

Fiala svou jednovětou Poctu Leoši Janáčkovi pro varhany a orchestr napsal letos v létě ve formě předehry, sestávající z několika kontrastních ploch. „Jde o jakousi fantazii na motivy Glagolské mše, kterou považuji za jednu z nejnádhernějších a nejoriginálnějších vokálně-instrumentálních skladeb 20. století. Koncertantní varhany jednak propojují jednotlivé části, jednak vytvářejí slavnostní charakter celého díla,“ popsal Fiala.

Připomenou i Fialovy osmdesátiny

Ve čtvrtek i v pátek zazní v Besedním domě také Fialův Koncert pro dechové kvinteto a komorní orchestr, který zkomponoval v roce 1987. Uvedením obou děl Filharmonie Brno zároveň připomene Fialovo životní jubileum. Mezinárodně uznávaný sbormistr a skladatel totiž v březnu oslavil osmdesátiny.

Program doplní koncert pro housle, violoncello a orchestr

Program obou večerů doplňuje Koncert d moll pro housle, violoncello a orchestr Johannese Brahmse. Jako sólisté se představí houslista Roman Patočka a violoncellista Václav Petr.