Fotbalisté Líšně remizovali v 28. kole druhé ligy v brněnském derby se Zbrojovkou 1:1. Skóre před zraky 1612 diváků otevřel v 54. minutě kapitán hostů Jakub Řezníček. O čtyřiadvacet minut později po krásné akci srovnal střídající Martin Tauš, kterému naservíroval míč další náhradník Martin Rolinek. Líšeň zůstala v neúplné tabulce s 38 body šestá, Brno má o tři body méně a posunulo se na 9. příčku.

Gólové šance si v první půli vypracovaly oba týmy

Od začátku duelu se hrál v Líšni svižný fotbal. Mírnou převahu měli hosté, ale pak mohli dvakrát udeřit domácí. Nejprve v 10. minutě Aldin protáhl Sváčka ranou z hranice šestnáctky a ve 12. minutě Čermák jen těsně minul hlavou levou tyč. O sedm minut později pálil těsně vedle Vajnerovy svatyně hostující Alijagič a po necelé půlhodině hry střílel zblízka Řezníček, ale líšeňský strážce brány jeho ránu vyrazil. Zajímavý první poločas tak skončil bez branek.

Skóre otevřel kapitán Řezníček

Ve druhé půli se prvnímu gólu přiblížila nejprve ve 49. minutě Zbrojovka, když šanci Endla nadvakrát vyčapal Vajner. Čaroděj v domácí bráně se činil o čtyři minuty později, když zneškodnil sólový nájezd Řezníčka. Ten ale uspěl hned v 54. minutě poté, co propasíroval míč do sítě – 0:1. „Dvakrát mě vychytal gólman, který je podržel. Pak to tam konečně padlo,“ řekl kapitán Brna, který se naposledy ve druhé lize trefil loni v listopadu.

Vyrovnání zařídili náhradníci

Líšeňský lodivod Milan Valachovič na vedení hostů reagoval povedeným střídáním, když do hry postupně poslal Rolinka a Tauše. Nejprve Sváček vychytal Aldina a poté i Jeřábka, ale proti parádní souhře náhradníků neměl v 78. minutě šanci. Rolinek poslal přesnou přihrávku Taušovi a ten zblízka nezaváhal – 1:1. „Přihrávka byla fantastická, nemohl jsem si přát nic lepšího. Když mi to takhle někdo dá, tak prostě zavěsím,“ uvedl osmnáctiletý střelec. Další góly se už na stadionu v Líšni neurodily a duel tak skončil zaslouženou dělbou bodů.

Výborný Vajner nás dokáže podržet, řekl Čermák

Zbrojovka měla podle záložníka Líšně Adriána Čermáka na začátku druhé půle převahu, která vyvrcholila gólem. „Od 70. minuty jsme ale Zbrojovku přitlačili a podařilo se nám vyrovnat,“ uvedl třicetiletý tvůrce hry. Ten chválil i brankáře Vajnera. „On nás drží už dlouho, v každém zápasu udělá výborné zákroky. Je to skvělý gólman, spoléháme se na něho a on nám to vždycky vrátí,“ řekl Čermák. Podle něj jim pomohlo i střídání, protože náhradníci hru oživili.

Kříž: Remíza je spravedlivá

Derby mělo podle trenéra hostů Lukáše Kříže dobrý náboj. „Líšeň vstoupila do zápasu líp než my. Měla dvě šance, které mohly skončit gólem. Pak jsme víc drželi balón my, ale první poločas se mi z naší strany moc nelíbil. V pauze jsme si k tomu něco řekli, Kuba Řezníček šel sám na bránu a brankář to fantasticky chytil. Vzápětí jsme byli odměněni brankou. Pak jsme trochu zalezli, Líšeň dobře kombinovala a srovnala. Remíza je spravedlivá,“ uvedl Kříž.

Valachovič věří, že gól Tauše motivuje do další práce

Podle Valachoviče jeho svěřenci trochu opakovali scénář z předchozího duelu v Praze, kde porazili béčko Sparty 3:1. „Nejdřív jsme hráli aktivně, ale pak jsme měli k soupeři respekt a vyvrcholilo to gólem na 0:1. Pak nás podržel při sólu Řezníčka gólman a po šancích Aldina a Jeřábka jsme vyrovnali gólem po nacvičené kombinaci ze strany. Věřím, že pro mladého Tauše bude gól další motivace,“ zhodnotil utkání líšeňský trenér.