Už v nadcházejícím týdnu bude Brno hostit Světový pohár v drezuře koní. Konkrétně od 2. do 4.6. 2023 se do jezdeckého areálu Panská Lícha sjedou ty nejlepší koně, a to nejen z Evropy. Pořadatelé nachystali během tří dnů celkem 30 soutěží od kvalifikace Světového poháru po děti, děti na pony a mladé koně. Závody jsou zároveň kvalifikační pro Olympijské hry v Paříži v roce 2024, ale také pro Mistrovství Evropy v mládežnických kategoriích a Mistrovství světa mladých koní. Jaké jsou přípravy, kolik přijede celkem koní, jaká bude česká a zahraniční reprezentace nám v rozhovoru prozradila sekretářka závodů Lenka Sekaninová.

Kolikátý ročník je před Vámi a jaké jsou přípravy?
Je to neuvěřitelné, ale letos přivítáme již 25. ročník. Je to mé nejstarší dítě (úsměv). Od roku 1999 jsme ani jednou nevynechali. Ani Covid nás nezastavil. Jsem na to opravdu hrdá. Přípravy vždy začínají vlastně hned po skončení daného ročníku. Musíme rezervovat mezinárodní rozhodčí tak, aby si jezdci v jednotlivých kategoriích mohli plnit kvalifikace, stewardy, kteří se starají o welfare koní, veterináře, zdravotníky, zpracovatele výsledků, hlasatele a další důležité funkcionáře. Vše je předepsáno Světovou jezdeckou federací.

Největší kolotoč je asi kolem pohodlí koní a organizací samotného závodiště, je to tak?

Ano, je to tak. Musíme zajistit mobilní boxy, nachystat povrchy, na kterých se trénuje a závodí, což je velká alchymie a pochopitelně tu musí být zajištěna bezpečnost koní. Na místě je vždy profesionální ostraha. A pak další věci, jako jsou trofeje pro vítěze, shánění sponzorů, kterým jsem nesmírně vděčná, obslužného personálu, prostě nesmí se na nic zapomenout. My pojímáme všechny závody hodně rodinně. Chceme, aby se u nás všichni cítili dobře. Takže celá naše rodina se zapojí a pomáhá, jak to jde. Do té počítám také naše zaměstnance, bez kterých by to nešlo a se kterými tvoříme skvělou partu.

Už za pár dnů ve vašem areálu vypukne jedna z největších drezurních akcí tohoto roku u nás, kolik koní se tu bude prezentovat a z jakých zemí?
Letos se nám představí přibližně 65 koní ze 14 zemí. Finsko, Estonsko, Portugalsko, Francie, Rakousko, Filipíny, Irsko, Turecko, Moldavsko, Slovensko, Kanada, Německo, Holandsko a samozřejmě velké zastoupení bude mít také Česko.

Kolik soutěží celkem chystáte a v jakých věkových kategoriích?

Pro letošek jsme připravili na třídenní závody 30 soutěží. Je to nejvíc za celou historii. Trochu se změnila pravidla a my chceme vyjít vstříc co nejvíce jezdcům. Hlavní kategorií bude Světový pohár (World Cup). To je asi nejoblíbenější a pro diváky nejatraktivnější závod. Na programu je v neděli. Jezdci pojedou volnou sestavu na hudbu. Pro laika budou koně tančit. Je to krásné vyvrcholení celých závodů. Na programu bude v neděli kolem poledne. Jezdci se do této soutěže kvalifikují ze sobotního Grand Prix, kde právě sbírají body pro olympijskou kvalifikaci. Další možností pro získání bodů pro olympijskou kvalifikaci je soutěž CDI3*.

Pro seniory je dále připravena střední runda, která má 2 kola a runda malá, kde jezdci získávají body hned ve 3 kolech. Mládežnické kategorie (U25, mladí jezdci, junioři, děti a pony) se skládají ze 3 kol. Pro koně mladé (5, 6 a 7 let) jsou připraveny 2 kola.

Můžeme se těšit i na naše české reprezentanty? V jakých soutěžích je případně uvidíme?

Jasně, čeští reprezentanti jsou již tradičně nedílnou součástí Velké Ceny Brna! Mám z toho opravdu velikou radost. Za těch 25 let stoupla úroveň českých jezdců opravdu hodně ve všech kategoriích. Je to pro mě potěšující i jako pro člena Výkonného výboru České jezdecké federace, kde mám právě na starosti mezinárodní sport a také jako matky, jejíž děti se těchto závodů účastní. Letos tedy jen mladší Kateřina v juniorech. Starší Julie má mladého koně, který se pro kategorii mladých jezdců připravuje.
Kvalifikační body pro OH bude v Brně sbírat brněnská jezdkyně Ema Kopuletá. V malé rundě bude mít Česko zastoupení v domácí Michaele Blatné, v brněnské rodačce Markétě Vášové a chybět nemůže ani Fabrizio Sigismondi. V mladých jezdcích to bude Eliška Skřivanová, Nikola Feherová a naše klubová reprezentantka Eliška Šteflová, která je také z Brna.

V juniorech máme Terku Matouškovou, Zuzku Hradilovou a domácí Kateřinu Sekaninovou. V dětské kategorii odstartuje Anička Marie Křížová, která se pohybuje ve světovém žebříčku dětí momentálně kolem 8. místa.  Ale jsou tu i nové tváře v poli mezinárodních závodů, myslím čtveřici Annu Šestákovou, Christinne Lenomarovou, Anetu Valeriánovu a Annu Milenu Appeltovou. V pony jezdcích pak odstartuje trojlístek Lucie Kodytková, Vendula Špuková a Alena Veselá. V soutěži pro 5-ti leté koně nás bude reprezentovat Vláďa Bláha.

A naopak, kdo ze zahraničních špiček potvrdil svou účast?

Jelikož je letošní rok kvalifikačním pro Olympijské hry, jsou přihlášena velká jména. Z pořádající Francie dorazí 25. jezdkyně Světového žebříčku Morgan Barbancom, ale také Alexandre Ayache, kterého brněnské obecenstvo již hodně dobře zná. Je pravidelným úspěšným účastníkem i se svojí krásnou estonskou manželkou Grete, která vloni brněnskou kvalifikaci do Světového poháru vyhrála a letos bude obhajovat. Mezi další skvělé jezdkyně určitě patří moldavská jezdkyně Alisa Glinka, která měla letos velkou smůlu, když nedostala americké vízum a nemohla se tak zúčastnit finále Světového poháru v Omaze. Za zmínku určitě stojí také Astrid Neumyer, která je ve výběru pro OH za Rakousko. Exotiku bude zastupovat filipínská jezdkyně Marie Antoinette S. Leviste. Holandský jezdec, bývalý trenér mládežnické reprezentace a vítěz brněnské kvalifikace z roku 2021, Remy Bastings se nám představí v malé a střední rundě.

Jak bude vypadat sbor rozhodčích, můžeme čekat i česká jména?

Sbor rozhodčích povede naše Simona Fialová (4*), shodou okolností, také brněnská rodačka. Z olympijských rozhodčích jmenujme paní Sissi Max Theuer (5*) z Rakouska, pana Thomase Langa (5*) také z Rakouska a pana Petra Hollera (5*) z Německa. Z ostatních mezinárodních rozhodčích to bude belgický rozhodčí Jacques van Daele (4*) a polská Malgorzata Pawlowska (4*). Hlavní stewardkou bude Eva Sobotková, dále pak Michal Večerek, Polka Natalia Smagacz a Slovenka Monika Pistovčáková.

Jak moc těžké je pro sportovní dvojici se na takovýto závod dostat? Musí splnit nějaké parametry, kdo to posuzuje?

Tak vůbec od začátku… Kůň je připraven k tomu, aby se na něj vůbec položilo sedlo kolem třetího roku. Dva roky se pak pečlivě připravuje a v pěti letech může poprvé vyrazit na mezinárodní závody pro mladé koně. Ale pozor, nikdy dopředu nemůžete vědět, zda vůbec na závodění kůň bude mít fyzicky, chodově, psychicky… Je to běh na dlouhou trať. Pokud má předpoklady, na nejvyšší (Grand Prix) úroveň se může dostat někdy v deseti letech. To jsou ale ti nejlepší.
Jinak kvalifikace jsou v jednotlivých jezdeckých federacích různé. Hodně záleží na množství a kvalitě koní v jednotlivých zemích. U nás máme například drezurní komisí přesně daná % (výsledek) na národních závodech, se kterými mohou jezdci postoupit z národní úroveň na mezinárodní. Tím vás ale nebudu zatěžovat, to jsou pro laika neuchopitelná čísla. Ale stejně jak se může kvalifikovat na mezinárodní závody, tak se na těch mezinárodních závodech může také tzv. vybodovat a vrací se na národní úroveň.

V organizaci nejste žádní nováčci, každý ročník je jiný…Na který vzpomínáte nejraději, prozradíte nějaké historické perličky?

Tak abych se přiznala, každý měl něco do sebe. Vždy se něco podařilo více, něco méně. Hodně záleží na počasí také. Ze všech pohledů se nám asi nejvíce vydařil ročník loňský. Patrik Kittel, Frederic Wanders, Simone Pearce, to jsou asi nejzvučnější jména brněnského Světového poháru. A historické perličky? Těsně před jedním z prvních ročníků, někdy v sobotu na večer narazilo auto v Soběšicích do elektrického sloupu a elektřina nefungovala díky tomu nikde. Za 2 hodiny mělo začít slavnostní zahájení s rautem. Já se hroutila, ale můj otec byl naštěstí duchapřítomný a přes elektrárnu zajistil náhradní zdroj, který jsme museli díky rozsáhlé poruše využít i první den závodů.
Rok na to nám silná bouřka odnesla veliký VIP stan do lesa a pršet nepřestávalo. V sobotu večer pršelo tak silně, že se sbor rozhodčích rozhodoval o zrušení nedělního finále. Já věděla, že v neděli bude už hezky. Ale co s tou vodou na závodišti, které je velké 60 x 20 m? Z mé tenisové minulosti jsem věděla, že v takových případech jsme vysávali vodu velkými molitany. No, ale rozměr tenisového kurtu a závodního obdélníku je značně rozdílný. Nedali jsme se. Celá rodina v 5 ráno nastoupila s velkými molitany a doslova jsme vodu ze závodiště odnášeli. Později se v pomoci připojili čeští a zahraniční jezdci. Ti zahraniční jen chodili a tleskali, že to by nikde jinde pořadatel neudělal. Nedělní finále se pak skvěle vydařilo za krásného slunečného počasí. Tak držte palce, ať se nám letos vydaří počasí a vůbec vše (úsměv).

Pro jezdce je absolvování takovéto akce jistě prestižní záležitost, ale určitě je pro ně motivací i výhra. O jakých částkách se tady bavíme?

Rozdávat finanční výhry se budou v seniorských kategoriích. Částka je cca 13 tisíc EUR. V mládežnických kategoriích budou rozdány hodnotné věcné ceny. Všichni obdrží poháry a vítěz každé soutěže deku na koně.

Závěrem – jak bude areál přístupný široké veřejnosti a co všechno pro ně bude připravené?

Jelikož máme my i jezdci rádi velké obecenstvo a také proto, abychom jezdecký sport přiblížili široké veřejnosti, je vstup zcela zdarma. Organizované parkování je připraveno stejně jako občerstvovací stánek a restaurace. Myslím, že diváci si odnesou nezapomenutelné zážitky. Návštěvu Světového poháru mohou spojit s víkendovým výletem v okolní přírodě jak pěšky, tak na kole. Letos budeme celou akci přenášet online a pochopitelně lze další informace získat i na našich webových stránkách.