Smělý cíl se před sezónou vytyčili futsalisté brněnského Helasu. Chtěli by v letošním ročníku nejvyšší soutěže postoupit do semifinále a hrát pak o medaili. V uplynulém ročníku 1. Futsal ligy vybojovali pátou příčku, letos tedy mají vyšší ambice. Za nejdůležitější považuje předseda klubu Jan Loup fakt, že udrželi stávající základní kádr pohromadě.

Mají kvalitní hráče včetně tří Slováků

Tým posílil slovenský reprezentant Martin Smiřička a vedení klubu ještě jedná o příchodu slovenského brankáře. „Podařilo se nám udržet dosavadní kádr, což považuji za nejdůležitější. V jedné čtyřce máme tři Slováky. Další čtyřka je kolem kapitána Davida Cupáka. Máme osm až deset velmi kvalitních hráčů do prvních dvou čtyřek. Kluci trénují třikrát týdně. Kdo netrénuje, ten nehraje. Postupně tak odpadli reprezentanti do 21 let, kteří dali přednost krajským přeborům ve fotbale. Když chcete hrát futsal na špičkové úrovni, tak musíte prostě trénovat,“ uvedl Jan Loup.

Na úvod je čekají kadaňští Brazilci

Ten stejně jako kapitán Cupák doufá, že si Helas zahraje semifinále. Ze soupeřů odpadla Sparta, která je loni vyřadila ve čtvrtfinále. Pražané totiž nedostali ligovou licenci. První kolo hrají v pondělí 28. srpna v hale Vodova s Kadaní. „Jejich první čtyřka je komplet brazilská. Druhou čtyřku poskládali kolem reprezentanta v malé kopané Michala Saláka. Bude to na úvod soutěže velmi nepříjemný soupeř, kterého jsem si doma nepřál. Liga bude vyrovnaná, i když jsou tam odskočené první dva kluby Plzeň a Chrudim,“ řekl předseda Helasu.

Musí hrát aspoň osm Čechů

Ten upozornil na letošní novinku v nejvyšší soutěži, kdy musí ke každému utkání nastoupit v každém týmu nejméně osm Čechů. „Musí být zapsaní na soupisce a oblečení v dresech, což rozhodčí a delegát zkontrolují,“ upřesnil Loup.

Trénovali nejdřív kondici, pak taktiku a herní situace

Příprava týmu na nadcházející sezónu začala koncem července. „Ze začátku byly tréninky hlavně kondiční, teď už se věnujeme taktice, herním situacím a kombinacím. Myslím si, že jsme na ligu dobře připravení. Dobře jsme tým doplnili právě o Martina Smiřičku, který hrál i ve Slavii. Věřím, že nám pomůže. Chtěli bychom se dostat do semifinále a urvat třeba medaili. O titul si to totiž podle mého názoru rozdají Plzeň s Chrudimí,“ doplnil David Cupák. Podle něj dostali hráči individuální tréninkové plány, takže si mohli zaběhat na běžícím pásu nebo jít běhat do lesa. Bylo to podle něj lepší než běhat na oválu na stadionu VUT Brno.

Novým generálním partnerem klubu jsou brněnské Teplárny

Novým generálním partnerem Helasu se staly Teplárny Brno. Dalším partnerem je SAKO Brno. „Jsem rád, že brněnské firmy pomáhají sportu,“ poděkoval sponzorům Jan Loup. Klub také prošel poměrně složitým licenčním řízením, v němž musel prokazovat mimo jiné bezdlužnost. Předseda klubu také přivítal, že čtyři zápasy, které brněnští futsalisté odehrají do konce roku, bude přenášet ČT Sport Plus.