Deset bronzových medailistů z loňského šampionátu ve Finsku zařadil trenér českých hokejistů Kari Jalonen do pětadvacetičlenné nominace na mistrovství světa v Rize a Tampere. Z týmu při posledním škrtu vypadl zraněný obránce David Jiříček z Columbusu a další dva účastníci loňského MS bek Jan Ščotka z Komety Brno a útočník Hynek Zohorna z Oskarshamnu. V nominaci naopak nechybí loňský medailista Jakub Flek z Brna i další hokejisté, kteří v minulosti hájili barvy Komety.

Takhle jsme tým chtěli postavit, řekl Jalonen

„Odehráli jsme tady v Brně tři opravdu těžké zápasy. Ty nám na této úrovni ukázaly, podle čeho máme udělat finální rozhodnutí o nominaci. Museli jsme jít v několika případech opravdu hodně do hloubky. Mám ale radost z toho, jaký jsme složili tým. Máme tu různé hráče pro různé role, to je důležité. Přesně takhle jsme ten tým chtěli postavit,“ uvedl Jalonen.

V kádru jsou i gólman Karel Vejmelka a bek Jakub Zbořil

V kádru je pět posil z NHL: bývalý gólman Komety Karel Vejmelka z Arizony, brněnský odchovanec Jakub Zbořil z Bostonu a útočníci Martin Kaut ze San Jose, Dominik Kubalík z Detroitu a Filip Chytil z New York Rangers, který se k týmu připojí až před úterním odletem do Rigy. Pro Zbořila bude účast na světovém šampionátu premiérou. „Moc toho sice za Boston v této sezoně NHL neodehrál, ale asistent Libor Zábranský ho zná velmi dobře. Je to skvělý bruslař, víme, co od něho můžeme očekávat a máme rozhodně pocit, že do toho týmu patří,“ řekl Jalonen.

Po porážce se Švýcary přišly škrty v nominaci

Po Českých hrách, které včera uzavřeli Češi porážkou se Švýcary 2:3, opustili tým vedle Ščotky, Jiříčka a Zohorny také bek Jakub Jeřábek z Třince a útočníci Tomáš Hyka z Pardubic, Michal Kovařčík z Jukuritu Mikkeli, Radan Lenc z HV 71 a Roman Horák ze Sparty, který se potýkal se zraněním.

Červenka jede na desátý šampionát

Sedmatřicetiletý mistr světa z roku 2010 Červenka se představí už na desátém šampionátu, hrál i na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Langhamer, Vejmelka, Ščotka a Černoch loni na MS debutovali. Vedení národního týmu stále čeká na vývoj situace v zámoří. „Ale jmenovat hráče, o něž bychom případně stáli, teď určitě nebudu,“ prohlásil generální manažer reprezentace Martin Havlát.