Čtvrtá prohra Zbrojovky v řadě se stala impulsem k odvolání trenéra Luďka Klusáčka. Minimálně na závěrečná tři kola podzimu ho nahradil dosavadní asistent Tomáš Polách. Ten je přesvědčený, že tým má na víc než momentálně na 6. místo v tabulce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na poplach bije i nejlepší střelec soutěže a kapitán Jakub Řezníček. Ten však míní, že aktuální výkony nestačí na potvrzení ambicí Brňanů, kteří mají jasný cíl v podobě návratu do nejvyšší soutěže.

Je to šílené, co předvádíme, řekl Řezníček

Právě Řezníček byl jediným střelcem dvou gólů Brna při ostudné prohře 4:2 na Žižkově. Pochopitelně tak neměl radost z toho, že se vrátil na špici tabulky střelců. „Góly nejsou k ničemu, bohužel. Měli bychom se zamyslet nad tím, co hrajeme, protože pokud začneme vždycky až když je to 0:3, tak je to málo. To si musíme říct. Je to šílené, co předvádíme,“ kousal další hořkou porážku a špatný výkon Brňanů jejich kapitán.

Děláme chyby vzadu a jsme zes…í, přiznal kapitán

Ten také nastínil recept, jak z mizérie ven. „Co zlepšit? Všechno! Jedině na hřišti to můžeme zlomit. To, co na podzim předvádíme, je zkrátka málo. Na některé týmy to stačí, na některé ne. Děláme chyby vzadu, nehrajeme s balonem, jsme zes… Sorry za ta slova. Chybí nám Texlík, který by si to vzal, dal hře myšlenku, máme hodně mladé mužstvo, ale to nás neomlouvá. Začíná to u každého z nás, nezměníme to mávnutím proutku. Musíme se zase začít posouvat, protože aktuálními výkony nemáme na to, abychom potvrdili ambice,“ nebral si servítky Jakub Řezníček.

Kádr a výkony poznamenala marodka

Na neúplný kádr, poznamenaný marodkou, poukázal i nový trenér Tomáš Polách. „Citelně nám chybí Jirka Texl, Kuba Šural, vypadl David Jambor. V rekonvalescenci je Pepa Divíšek, menší problémy měl teď Kamso Mara a po operaci je Martin Nový. Po karetním trestu se vrací Koželuh. Celé to uplynulé období bylo z tohoto ohledu složité. To, co se nám stalo a jak nám vypadávali hráči, by asi poznamenalo každé mužstvo. Teď se na hráče snažíme přenést touhu nastartovat novou sérii,“ uvedl Tomáš Polách.

Zbrojovku čeká derby s Líšní

Ten věří, že spolu s Josefem Muchou dokážou mužstvu pomoci a nastartovat zase lepší období. „Jsem přesvědčený, že mužstvo má na víc,“ zdůraznil kouč, kterého už v pátek čeká před televizními kamerami křest ohněm v podobě derby s městským rivalem z Líšně. „Každý zápas je výzva, pro diváky to je prestižní, ale chystáme mužstvo především tak, aby zápas zvládlo. Že to vyšlo zrovna takto, je zkrátka dané,“ řekl Polách. Právě Líšeň nyní v tabulce dýchá Zbrojovce na záda ze sedmé příčky se stejným počtem 19 bodů.

Mužstvo má potenciál, aby v soutěži vévodilo, říká Psotka

Podle sportovního manažera Zbrojovky Zdeňka Psotky se vše zlomilo po výhře v Jihlavě, kdy se Brňanům začala hrozivě rozšiřovat marodka. „Bylo to neuvěřitelné, padali nám hráči a bylo to nekonečné, nešlo ani žádný zápas odložit. Na druhou stranu jsme našli rezervy, ukázali se mladší hráči, do hry zasahovali i dorostenci a vidíme v tom velký potenciál. To je alespoň malá náplast. Měli jsme obrovské výkyvy, pořád jsem nicméně přesvědčený, že mužstvo má potenciál na to, aby v soutěži vévodilo,“ dodal Psotka.

Čas na velké změny je krátký, uvedl Polách

Čas na velké změny je však podle Polácha krátký: na restart týmu má totiž pouhé tři týdny, které pak chce vyhodnotit. „S hráči jsem mluvil, řekl jsem jim, že tréninky budou kratší a intenzivnější. A budeme se snažit hráče nabudit na utkání. Druhá liga je extrémně náročná na souboje a běžeckou práci, kolikrát to nejde tak, že si dvacetkrát nahrajete a pak dáte krásný gól, i když by za to byl každý rád. Někdy je potřeba se umět přizpůsobit. Věřím, že najdeme funkční model. Po skončení podzimní části si vyhodnotíme, jak vše zapůsobilo na hráče i směrem ven, a uvidíme, jak budeme pokračovat,“ řekl nový trenér Zbrojovky.