Program FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se po reprezentační pauze vrací do zajetých kolejí. Fotbalisté brněnské Zbrojovky se v předehrávce 9. kola druhé nejvyšší soutěže utkají v pátek v Jihlavě s tamní Vysočinou. Hraje se od 17 hodin před kamerami ČT Sport. A Brňané už budou mít k dispozici obě nové posily: juniorského reprezentanta Denise Alijagiće a záložníka Jana Hellebranda z prvoligového Zlína.

Brno chce na Vysočině uspět

„Jihlava do sezóny vstoupila dobře, byť poslední zápasy jim nevyšly podle představ. Ale při remíze 3:3 s Chrudimí mohli dát branek dvakrát tolik, zejména do ofenzivy mají mužstvo opravdu zajímavě složené. Mladí, běhaví hráči, doplněné o borce ze zahraničí. Pro nás zůstává nicméně cíl stejný, jako před každým duelem. Chceme uspět,“ uvedl asistent trenéra Josef Mucha, který v minulosti v Jihlavě působil. Brno by určitě chtělo navázat na dvě výhry 4:0 a 3:0 z předminulého ročníku.

Obě posily jsou v plném tréninku

Trenérům už se postupně hlásili navrátilci z reprezentačních srazů, v plném tréninku jsou i dvě čertsvé posily – Alijagić a Hellebrand. „Možností, jak poskládat sestavu, je s nimi zase o něco víc. David Jambor se vrátil v úterý, kluci z osmnáctky dnes. Zítra se připojí Lukáš Endl, na Islandu nenastoupil, ale absolvoval náročnou cestu. Ze zdravotních důvodů nám nadále chybí Martin Nový,“ upřesnil Mucha.

Alijagić přichází z Řecka

Ofenzivu Zbrojovky by měl vylepšit zmíněný dvacetiletý mládežnický reprezentant Denis Alijagić, který naposledy působil v řeckém Olympiakosu. V klubu podepsal smlouvu na rok s dvouletou opcí. „Těším se hodně, jelikož lidé z vedení společně s trenérem na mě udělali neskutečný dojem. Mou hlavní motivací byla jednoznačně snaha celého klubu mě do Brna přivést a představa projektu, který se v Brně buduje. Osobně si hlavně přeju získat co nejrychleji herní praxi a dostat se lidem zpět do povědomí. Předvést, co v sobě mám, a pomoci tak k postupu do ligy, což je jasně největší cíl,“ řekl Alijagić.

Ve Vlašimi nastřílel za půl roku 11 gólů

Ten může nastupovat na několika pozicích v sestavě. „Hrotový útočník, křídlo, desítka. Přicházím s tím, že je v týmu velká konkurence, takže budu rád za každou příležitost na pozici, kde to bude zrovna potřeba,“ uvedl rodák z Prahy, který prošel mládeží Sparty i Slavie. Už jako hráč Slavie o sobě dal výrazně vědět na hostování ve Vlašimi, kde během půlroku nasázel jedenáct branek. Slavia si jej stáhla zpět a následně zamířil na další hostování do Liberce, kde nasbíral první prvoligové starty (celkem 5). Loni přestoupil do Olympiakosu, letos na jaře hostoval ve slovinském Mariboru. Zároveň pravidelně oblékal reprezentační dres Česka i Bosny (má totiž bosenské kořeny), nakonec dal přednost českému týmu.

Zbrojovka je pro Hellebranda výzva

Jako novou výzvu bere angažmá v Brně i Jan Hellebrand. „Brno beru jako ligový klub a ambice na postup jsou další motivací,“ uvedl záložník. Ten je zlínským odchovancem, jinde dosud nepůsobil. Na kontě má dvanáct zápasů v nejvyšší soutěži, letos zatím naskočil do čtyř zápasů MSFL a vstřelil v nich jednu branku.