Fotbalisté Zbrojovky odčinili domácí prohru s Opavou v televizní předehrávce 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Příbrami, kde vyhráli 2:0. Po bezbrankové první půli rozhodl o osudu duelu druhý poločas, když během deseti minut skórovali po asistencích střídajícího Štepanovského Alijagič a Potočný. Brno se tak dočkalo první jarní venkovní výhry a v neúplné tabulce poskočilo na 8. místo.

Zraněného Šurala nahradil Štepanovský

V úvodních minutách neměl ani jeden z týmů herně navrch. První šanci měla Příbram, když hlavičku Falla vyrazil Sváček. Na druhé straně přestřelil Melicharovu svatyni Řezníček. Po půl hodině hry se hlavami nepříjemně srazili domácí Fall a hostující Šural, pro něhož utkání kvůli krvavému zranění skončilo předčasně a do hry šel místo něj Štepanovský. Ten mohl záhy skórovat, ale Melichar jeho hlavičku parádním zákrokem vyrazil.

Skóre otevřel Alijagič

Zkraje 2. půle zahrozili domácí. V 57. minutě se do zajímavé pozice dostal Potočný, hlavičku k tyči však gólman Příbrami zneškodnil. Brňané herní převahu zužitkovali v 67. minutě. V rychlém brejku se míč dostal od Texla ke Štepanovskému, který přihrál Alijagičovi. Ten pravačkou propálil Melichara – 0:1. Domácí poté reagovali trojitým střídáním, na straně Zbrojovky se do hry dostal Peter Juritka právě za dosavadního hrdinu Alijagiče.

Výhru potvrdil Potočný

Deset minut od první trefy přišla pojistka a opět v tom měl prsty Štepanovský. Ten kolmicí před vápnem uvolnil Potočného, který využil clony obránce a střelou kolem obránce překonal Melichara – 0:2. Zbrojovka se druhou brankou definitivně uklidnila, domácí se už na závěrečný tlak nezmohli, a tak si Brno z Příbrami veze první venkovní a druhou jarní výhru.

Bylo to o prvním gólu, řekl Alijagič

Se třemi body byl pochopitelně spokojený střelec první branky Alijagič. „Pro nás to bylo důležité utkání, zároveň dost náročné. Bylo to o prvním gólu, který se nám podařilo vstřelit. Pak už jsme to měli relativně pod kontrolou. Jsem rád, že se pak ještě trefil Potok a uklidnil celý tým, mohli jsme dohrávat v klidu,“ uvedl jednadvacetiletý útočník.

Věřil jsem, že to tady zlomíme, uvedl kouč Kříž

Podle trenéra hostů Lukáše Kříže bylo vidět, že obě mužstva chtějí uspět. „Připravovali jsme se na to, abychom byli trpěliví. Už v první půli jsme měli šanci po krásné hlavičce Štepanovského, i Příbram měla možnosti. Ve druhé půli jsme byli odměněni, jsem rád za tři body, i když to bylo trochu nervózní. Věřil jsem, že to tady zlomíme,“ řekl kouč Brna.

Poslat do hry Štepanovského byl dobrý tah

Jeho svěřenci šli do boje bez několika zraněných či vykartovaných hráčů. A po půlhodině musel navíc odstoupit Šural. Ten má zřejmě zlomený nos. S nasazením šestatřicetiletého Štepanovského měli trenéři šťastnou ruku. „Dobrý tah, zaplaťpánbůh. Kubovi samozřejmě přeju, aby byl co nejrychleji zpátky na hřišti. Šeďo měl v první půli tutovku, kdy to gólman vytáhl, pak byl u obou gólů. Klobouk dolů, v jeho letech,“ usmál se Kříž.

Chtějí uspět i doma proti Žižkovu

Trenérům i fotbalistům Brna se po duelu hodně ulevilo. „Kluci samozřejmě vědí, že se jim sezóna nepovedla, musíme k sobě být upřímní. Měli radost, musíme to ale brát tak, že nás ve středu čeká další zápas proti Žižkovu. Musíme se připravit, chceme zase uspět. Teď nás čeká regenerace, v neděli mají kluci volno a pak se budeme chystat na Žižkov,“ dodal kouč.