Fotbalisté exligové Zbrojovky až nyní získali druholigovou jistotu i pro příští sezonu. Brno vedlo nad již jistě sestupující Kroměříží 4:0, potom však Hanácká Slavia třikrát skórovala a domácí se bez vyloučeného Jambora o výhru ještě obávali. Baráž o postup do nejvyšší soutěže už má jistou Vyškov s Táborskem. Teď hrají jen o to, z jaké příčky do ní půjdou. MFK remizoval v Drnovicích s Líšní 0:0 stejně jako Jihočeši s postupující Duklou. Vyškov tak zůstává třetí o bod před Táborskem. Líšeň se posunula na 5. místo.

Vedli 4:0, ale o výhru se nakonec strachovali

Zbrojovka se za výhrou odrazila už v úvodních osmi minutách, když dala hned tři góly. Postupně se prosadili Alijagič, Fousek a Endl. Tři minuty po pauze si dal vlastní branku hostující Houser a Brno vedlo už 4:0. Sestupující nováček přesto duel nezabalil. V 55. minutě nejprve snížil Kudela a o 11 minut přidal další gól Jaroň. Pak dostal střídající David Jambor během pěti minut dvě žluté a následně červenou kartu a šel pod sprchy. A když v 85. minutě přidal třetí gól Kroměříže opět Kudela, tak se Zbrojovka ještě o konečný výsledek bála.

Měli jsme super start, ale pak jsme zpohodlněli, řekl Endl

Střelec třetího gólu Lukáš Endl měl o průběhu utkání jasno. „Měli jsme super start, vstřelili jsme tři rychlé góly. Pak jsme ale zpohodlněli, přestali jsme hrát to, co jsme chtěli,“ uvedl dvacetiletý stoper na klubovém webu k duelu, v němž Zbrojovka potřebovala bodovat, aby měla v tabulce definitivně klid. „Měli jsme to v hlavách, aspoň že tohle se povedlo a zápas ve Vlašimi už bude zase jiný, snad to dohrajeme nějak rozumně. Ale nebereme to dnes jako nějaký úspěch, rozhodně ne,“ dodal Endl.

Vyškov nevyhrál ani na čtvrtý pokus

Ani na čtvrtý pokus nedokázal vyhrát Vyškov, který v jihomoravském derby remizoval v drnovickém azylu s Líšní. Ta mohla otevřít skóre už po necelé půlhodině, ale šanci hostů zmařil výborným zákrokem Stejskal. Rozhodčí pak na přelomu poločasů rozdali na každé straně po třech žlutých kartách. A domácí gólman se musel v 63. minutě znovu pořádně činit, když vytáhl výtečný zákrok po ráně z bezprostřední blízkosti. Do konce utkání 29. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se však gólově neprosadil ani jeden tým, takže se body dělily.

Doufám, že to během baráže odšpuntujeme, hlásí Stejskal

Utkání s Líšní bylo pro gólmana Jana Stejskala prvním po pauze, vynucené zraněním. „Podobný zápas jako na podzim. Neproměnili jsme nějaké šance a musíme se teď připravit na baráž. Doufám, že během ní to odšpuntujeme, přece jen tam to bude nejdůležitější,“ podotkl vyškovský gólman v rozhovoru pro klubový web. Šlo o jeho první start po delší absenci, kterou způsobilo zranění. „Už nějakých 14 dnů jsem se cítil výborně. Musím poděkovat i fyzioterapeutům Slavie, že mi pomohli. Zranění nevypadalo ze začátku úplně dobře, dali mě dokupy a teď se cítím skutečně skvěle,“ uvedl Stejskal, který se blýskl i několika povedenými momenty. „Něco tam bylo, ale od toho v bráně jsem. Těší mě, že jsem klukům pomohl. Obrana toho také dost zblokovala, takže si myslím, že jsme si spíše vypomohli navzájem,“ dodal gólman.