Potraviny vypěstované v Jihomoravském kraji by se na talířích brněnských školáků mohly objevovat častěji. Přispět k tomu chce i město. Vedoucím jídelen základních a mateřských škol rozeslalo dotazník, v němž analyzovalo aktuální stav dodavatelů z hlediska lokálnosti a také bariéry, které se zvýšením podílu regionální produkce souvisí. Mezi těmi nejčastěji zmiňovanými se objevoval nedostatek dodavatelů, kteří by byli schopni zásobovat v požadovaném objemu. V tiskové zprávě o tom informovala Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu.
Do dotazníku se zapojilo přes 100 jídelen. Ukázalo se, že nyní je zhruba 40 procent dodavatelů lokálních a skoro 80 procent jídelen by regionální produkty chtělo využívat častěji. Překážkou je kromě nedostatku dodavatelů i dostupnost produkce jen v určitém období v roce nebo vyšší cena. „Jsme si vědomi toho, že cena je zásadním faktorem pro jídelny. Cenotvorba je však velmi individuální. Záleží na konkrétním požadovaném objemu komodit dané jídelny. V případě vyšších objemů je možné domluvit se s producentem na ceně, která se nepropíše do zdražování obědů pro strávníky. Máme i konkrétní příklady z Brněnské metropolitní oblasti, že po zavedení produktů od farmářů se cena buď nezvýšila, nebo jen minimálně,“ řekla Loukotová.
Z šetření mezi zástupci jídelen vyplynulo, že by ocenili seznam lokálních dodavatelů obsahující nabízené produkty a jejich množství nebo on-line tržiště
Na nedávné schůzce jim město seznam poskytlo, vznikl mimo jiné na podkladu nové mapové aplikace Farmáři z regionu. „Řešili jsme také další aktivity, které by většímu uplatnění regionální produkce mohly pomoci – například možnost financování vzdělávacích seminářů nebo kurzů vaření, ukázky vaření z lokálních surovin, ale také environmentální vzdělávání pro žáky, které by se zaměřilo na lokální produkci a její význam. Zařadit by se daly například i exkurze přímo na farmy,“ sdělila radní pro školství Irena Matonohová (STAN).
Ze strany města jde o snahu jídelny motivovat a poskytnout jim nástroje. Tím je třeba seznam lokálních dodavatelů nebo příručka s příklady dobré praxe z celé republiky, kterou Brno připravuje a vedoucím školních jídelen ji zašle začátkem školního roku. Posílení lokální produkce ve školách má přispět k lepší potravinové spolupráci v regionu. „Jejím přínosem je silnější ekonomika díky podpoře farmářů a podnikatelů, zkrácení distribučních řetězců a zvýšení konkurenceschopnosti, ale i nižší uhlíková stopa a zdravější krajina,“ dodal zastupitel města Martin Příborský (ODS).