Josef Maršálek se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil nejúspěšnější světovou show o pečení.

Nyní představuje knihu SEXY DORTY od Mistra cukráře Josefa Maršálka. Moderní kuchařka, v níž slavný cukrář prozradí své největší vychytávky, díky kterým budou sladké výtvory všech, kteří rádi pečou, prostě neodolatelné.

Kmotrami knihy s 30 dorty, 250 recepty a 300 fotografiemi byly zpěvačka a principálka Lucie Bílá a herečka Simona Stašová. Křtem v pražském Divadle Lucie Bílé provázela moderátorka Jolana Voldánová a v Brně dnes bude slavnostní autogramiáda v knihkupectví "na Čáře", a to od 16:00.

„Já jsem nadšená. Nejsem přímo nějaký zásadní konzument sladkého, ale peču ráda, protože mám pro koho. To, co dokáže Pepa Maršálek jak díky svému umu, tak i co se knih týče, je prostě úžasné. Kdybych měla klobouk, smeknu,“ přiznala Jolana Voldánová.

Lucie Bílá i Simona Stašová ocenily to, že Maršálek rozdává nejenom skvělou energii, humor, je velký profesionál, ale dokáže dát všanc i něco ze svých cukrářských tajemství.

„Pepa je nejenom mistr nad mistry, ale taky kamarád. Já mám ráda lidi, kteří vědí, co chtějí a dělají věci s maximální pečlivostí a profesionalitou. Jsem moc ráda, že se opět křtilo v našem divadle,“ podotkla Lucie Bílá.

S názvem Sexy dorty si Josef Maršálek užil své. Nebylo jednoduché přesvědčit vydavatele, tedy Albatros média, aby se z „pracovního názvu“ stal název definitivní.

„Sexy je totiž zakázané slovo a vyhledavače pak takové knihy řadí vedle publikací, jako je třeba Kámásutra, což je pro knihy, jako jsou kuchařky – ´cukrářky´ trochu zvláštní a zavádějící. Ale nedal jsem se a řekl jsem, že buď to, nebo nic. Zvítězil jsem,“ podotkl s humorem ale hrdostí cukrářský mistr.

Knihu „pekl“ se svou sestrou a malým týmem fotografek a designérek skoro týden v domě v jižních Čechách, kde Maršálek se svým životním partnerem Petrem, žije. „Pět dní se jen peklo, zdobilo, stylizovalo a fotilo. Na ty recepty, které v knize najdete, padlo 160 kilogramů ingrediencí, ovšem těch nejlepších a nejkvalitnějších. Byla velká pohoda i legrace. To je totiž důležité,“ prozradil Maršálek.