Dnes a zítra se budou na hradě Veveří pojídat „prasečí rypáčky“
Foto:
Romana Zboranová
Návštěvníky letos čeká ještě více uzenářů a řemeslníků a zejména pak oblíbená soutěž jedlíků. Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již po osmé. Kromě tradičních regionálních specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi. Informovala zpravodajský portál BRŇAN organizátorka akce Romana Zboranová.
Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů.
Tím ale program zdaleka nekončí. Návštěvníci se budou moci přiučit něco málo o porcování masa od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků, kteří budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo prasečích rypáčků.
„ Každý rok hledáme nějaký nový pokrm na soutěž jedlíků a je to čím dál těžší. Začínali jsme v prvním roce tlačenkou a postupně jsme došli až k prasečím ouškům v roce 2019. O soutěž byl velký zájem. Na ročník 2020 jsme vymysleli prasečí rypáčky. Soutěžit opět přijede známý maxijedlík Jarda Neměc, tak uvidíme, zda ho někdo na hradě Veveří porazí“, přemýšlí jeden z organizátorů Pavel Pichler.
K dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 50 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla nebo kuchařská show.
Ke vstupence za 150 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Ústav soudního lékařství v Brně skrývá dobovou pos…
- Ani po týdnu od požáru podchodu v Brně zatím není …
- Policisté odhalili v Brně běžence z Afriky, sháněl…
- Motocykly, šifry, vláčky i zvířata. Do muzejní noc…
- Loňské Brněnské Vánoce skončily ziskem 212 tisíc a…
- Z týraného kotěte je hvězda s vlastním obrazem. Te…
- Exkluzivně pro BRŇANA: Velkolepá jezdecká show opě…
- Studenti oživují unikátní nábytek z prvorepublikov…
- V Brně dnes začne 15. ročník mezinárodní přehlídky…
- Jihomoravský kraj zaplatí ČD za provoz linek kolem…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
copyright © 2022 Press Global s.r.o. ・ všechna práva vyhrazena・ created by hireus.club