Dnes a zítra se budou na hradě Veveří pojídat „prasečí rypáčky“
Foto:
Romana Zboranová
Návštěvníky letos čeká ještě více uzenářů a řemeslníků a zejména pak oblíbená soutěž jedlíků. Gastronomická akce oslavující moravské uzené se na brněnském hradě Veveří koná již po osmé. Kromě tradičních regionálních specialit ji doprovází také bohatý doprovodný program určený pro gurmány i rodiny s dětmi. Informovala zpravodajský portál BRŇAN organizátorka akce Romana Zboranová.
Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů.
Tím ale program zdaleka nekončí. Návštěvníci se budou moci přiučit něco málo o porcování masa od profesionálních řezníků a soutěživé povahy změří své síly v klání jedlíků, kteří budou mít za úkol sníst v co nejkratším čase kilo prasečích rypáčků.
„ Každý rok hledáme nějaký nový pokrm na soutěž jedlíků a je to čím dál těžší. Začínali jsme v prvním roce tlačenkou a postupně jsme došli až k prasečím ouškům v roce 2019. O soutěž byl velký zájem. Na ročník 2020 jsme vymysleli prasečí rypáčky. Soutěžit opět přijede známý maxijedlík Jarda Neměc, tak uvidíme, zda ho někdo na hradě Veveří porazí“, přemýšlí jeden z organizátorů Pavel Pichler.
K dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 50 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla nebo kuchařská show.
Ke vstupence za 150 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb; ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů; volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž lidé naleznou recepty z moravské gastronomie. Více informací naleznete na www.moravskeuzene.cz
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Změna vyhlášky připravila některé děti s postižení…
- Speciální školka v Brně se přestěhuje do nové přís…
- Brno se na tři dny promění v město vědecké zábavy,…
- Cena vody se v Brně příští rok zvýší o 2,45 Kč, me…
- Aplikace Záchranka na jižní Moravě nově nabízí psy…
- Brno plánuje rekonstrukci části Denisových sadů za…
- Havrany nad Riviérou v Brně letos pohlídá Havraní …
- V Brně dnes začíná čtyřdenní cestovatelský veletrh…
- Městské části v Brně chtějí vlastní kroje, město n…
- Policisté v Brně dopadli zloděje tramvajových kabe…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.
