Jedlík, který už pokořil nejeden rekord, stál před další životní výzvou: během půl hodiny spolykat 37 400 křupavých červíků potemníků, což je kilogram této pochoutky. Ta byla tepelně upravena tak, že nejprve prošla varem a pak ji vysušili a ochutili. „Jarda bude jíst červy s příchutí soli, česneku, kari, slané skořice a chilli,“ upřesnila spoluorganizátorka soutěže Eva Sloupenská.
Na rekordní pokus se Jarda Němec z Bystrého u Poličky nijak nepřipravoval a dokonce křupavé červíky, kteří obsahují 50 procent bílkovin, ani předem neochutnával. „Ke snídani jsem si dal olomoucké tvarůžky s chlebem, protože je mám rád,“ prozradil zpravodajskému portálu BRŇAN jedlík, když se usadil za stůl, na němž před ním stálo pět skleněných větších misek s červíky. A začal pěkně zostra, protože během prvních sedmi minut do sebe ládoval červy s příchutí chilli. „Musím to hodně zapíjet vodou, špatně to klouže do žaludku,“ sdělil mezi dvěma sousty, která si nabíral lžící a cpal si je do pusy. Po sedmi minutách vyměnil pálivé křupající červíky za potemníky s příchutí slané skořice. „Těmi jsem měl asi začít. Začal jsem na chilli, a to mě rozhodilo,“ vysvětlil maxijedlík. S obsahem druhé misky zápasil dalších třiadvacet minut a poté to vzdal. „Šlo by to ještě, ale nedostanu to přes jícen. Bylo to hodně náročné, myslel jsem si, že to půjde líp,“ uvedl Jarda Němec. Nicméně nový rekord vytvořil. „Snědl 9158 červíků, kteří vážili asi 241 gramů,“ vypočítala Eva Sloupenská. Podle Němce je tato pochoutka, která se hodí třeba k vínu místo brambůrků či oříšků, hodně suchá. „Obsahuje to chitin a je to samá bílkovina. Zklamaný nejsem, chtěl jsem to zkusit. Rukavice je hozena, nastavil jsem laťku. Možná by byli červi v syrovém stavu lepší,“ řekl maxijedlík.
Podle organizátora Libora Sloupenského by to mohli příště zkusit spíše s uvařenými červy. „Ti by neměli být usušení. Chápu, že to škrábe v krku a tělo se tomu brání,“ dodal Sloupenský. Ani jeho žena Eva by toho tolik co Jarda nesnědla. „Je to přece jen suché. Mám to spíš jako pochutinu k vínu. A na akcích v minulosti kupodivu křupavé červíky ochutnávaly jako první ženy,“ doplnila Sloupenská. Jardovi nepomohla ani voda, kterou křupavé červíky zapíjel a část si nalil do misky. „Zkoušel jsem to rozmíchat, ale fakt to nešlo,“ dodal maxijedlík. Ten však za svůj největší výzvu a výkon považuje pozření smradlavé švédské ryby surströmming. Tohoto zapáchajícího kvašeného sledě v konzervě totiž loni v Brně na festivalu GO to FoodPark dokázal sníst celého včetně kostí. A spořádal tam i islandský pokrm hákarl ze žraločího masa.