Necelá půlminuta stačila maxijedlíkovi Jaroslavu Němcovi, aby na Pštrosí farmě v Doubravici nad Svitavou na Blanensku vytvořil další rekord. Za pouhých 29 vteřin totiž dnes vypil téměř dvoukilové pštrosí vejce, takže do sebe nalil 1,6 litru žluté zamíchané tekutiny. To je zhruba tolik, jako byste chtěli do sebe naráz dostat 30 menších syrových slepičích vajíček.

Rekord dlouho odkládal

Rekordní výkon rodák z Bystré u Poličky několikrát kvůli počasí odložil. „Slíbil jsem svým fanouškům, že vypiju pštrosí vejce. Bohužel počasí tomu moc nepřálo. Chtěl jsem to udělat na Velikonoce, ale nevyšlo to. Až dnes, kdy je opravdu krásně. Bude to pro mě premiéra, nikdy před tím jsem to nezkoušel, takže to bude trochu adrenalin,“ svěřil se Jarda zpravodajskému portálu BRŇAN těsně před akcí.

Vejce vážilo před vypitím 1,9 kilogramu

Už dřív prý pil na čas slepičí vejce a jedl je i uvařená natvrdo. „V Show Jana Krause jsem jich snědl za dvě minuty čtyřiadvacet. Ale tohle bude trošku jiné, bude to syrové vejce od pštrosa, tak uvidím, jak to půjde,“ upřesnil Němec, když vážil největší pštrosí vejce. Jeho hmotnost se na váze zastavila na 1,9 kilogramu.

Jedno pštrosí vejce vydá za třicet menších slepičích

Slepice pštrosa snáší dvě vejce do týdne, ale musí být teplo, jinak si samice na snůšku nesedne. „V jednom vejci je zhruba tolik žloutků a bílků, co je v třiceti slepičích vajíčkách – tedy v jednom platu. O pštrosí vejce je zájem, jedno přijde na 600 korun a uděláte z něj smaženici pro větší rodinu,“ uvedla Tereza Friedrichová z doubravické Pštrosí farmy.

Vejce si „otevřel“ rozbrušovačkou

Pštrosí vejce si maxijedlík „otevřel“ tak, že za pomocí majitele květinářství Romana Koupého uřízl špičku rozbrušovačkou. Pak obsah vylil do odměrné nádoby, aby zjistil, že ho čeká 1,6 litru žluté tekutiny. Tu si pak lehce rozmíchal šlehačem, přelil zpět do skořápky a stylově vypil. Zabralo mu to 29 vteřin!

Po vypití vejce si zašel na steak

Obsah skořápky ho prý skvěle zasytil, protože ráno měl jen lehkou snídani. „Chuťově to bylo výborné, čekal jsem to horší. A protože tady grilují pštrosí speciality, tak si ještě dám nějaký dobrý steak a burger, abych se pořádně docpal,“ usmíval se Jarda Němec, který váží 76 kilogramů a v kondici se udržuje pravidelným běháním.

Ročně jde na jatka 300 pštrosů

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou byla založena v roce 1996. „Máme tady 90 chovných pštrosů. Další zvířata pak majitel chová ještě jinde a ročně se jich na maso a další produkty zabíjí 300. Pštrosi jdou na porážku, když mají 18 měsíců. Pták se zpracovává úplně celý. Výřez jde na klobásy, čabajky a debrecínky. Játra, srdce a žaludky se zpracovávají na paštiku. Maso se dělí na filety a steaky, medailonky a kostky na guláš,“ vypočítala Tereza Friedrichová. Řada zákazníků podle ní bere maso na svíčkovou, pštrosí burgery a další pochoutky. Z peří se pak vyrábějí třeba doplňky divadelních kostýmů. Kůže a hlavy jedna z odběratelek zpracovává na pamlsky pro psy.