To nejlepší si schoval na konec roku. Maxijedlík Jaroslav Němec dokázal v motorestu Zlatá studna v Sebranicích na Blanensku spořádat za necelé tři minuty sedm porcí přírodních býčích žláz na víně a slanině, což je přes kilogram této pochoutky.

Řízky jsou moc suché

Ve formanské hospodě u hlavního tahu na Svitavy připravují býčí žlázy už dlouhá léta usmažené jako řízky. „Hosté jich u nás každý týden spořádají pětadvacet kilogramů. Býčí žlázy máme třeba z jatek z Tišnova nebo z nedalekého Bořitova. A často si je rády dopřejí hlavně ženy. Proč? Možná ze zvědavosti!“ prozradil zpravodajskému portálu BRŇAN majitel restaurace Jan Věrný.

Přírodní úpravu odkoukali od Pohlreicha

Nevšední pochoutku podle něj namáčejí den předem do mléka, aby se zbavila nepříjemného zápachu. V úpravě na víně se slaninou je však u Zlaté studny připravují málokdy, vedou totiž smažené jako řízky.

„Přírodní úpravu jsme odkoukali v jednom z pořadů Zdeňka Pohlreicha, kdy býčí žlázy tímto způsobem připravoval rakouský kuchař z Hodonína, který letos bohužel zemřel. Běžně je děláme v porcích, které mají 150 gramů. Tak jsem zvědavý, jak si s tím maxijedlík poradí, když je to kilogram žláz,“ uvedl Věrný.

Nudličky mu moc chutnaly

Pro maxijedlíka je kuchaři připravili nakrájené na proužky na víně a se slaninou. „To je mnohem lepší úprava kvůli rychlosti pojídání. Smažené žlázy jsou stejně jako klasické řízky suché, takže špatně kloužou do krku a mnohem hůř se polykají. Takhle je můžu jíst lžící,“ lebedil si Jarda Němec, než se pustil do pěkné hromádky skvěle vonících nudliček.

A pak už to šlo ráz na ráz – rodák z Bystrého u Poličky do sebe takřka strojovým tempem ládoval býčí žlázy až do chvíle, kdy zůstal oválný talíř prázdný. Výsledný čas na stopkách se po spolknutí posledního sousta zastavil na dvou minutách a 58 vteřinách.

„Bylo to skvělé, moc mi to chutnalo. A když mi něco chutná, tak je pak na mém výkonu opravdu znát. Čas těsně pod tři minuty je výborný a myslím, že příště bych klidně zvládl i dvě kila stejně upravených býčích žláz,“ pochvaloval si osmačtyřicetiletý skladník.

Přírodní býčí žlázy na víně a slanině mu chutí připomínaly kuřecí maso. „A jako nášup si dám smažené žlázy,“ smál se vyučený kuchař, který se ale naposledy vařečkou v kuchyni oháněl před dvaceti lety.

Němec drží řadu rekordů

Jaroslav Němec je držitelem řady rekordů. Za svůj nejlepší kousek však považuje spořádání smradlavé skandinávské pochoutky surströmming, což jsou sledi kvašení ve slaném nálevu v konzervě. Letos ji spořádal včetně kostí a nálevu za 84 vteřin, ovšem jeho světový rekord je ještě o sedm sekund lepší! „Pekelně to smrdí. Vždycky do sebe nejprve naházím rybu a teprve pak vypiju lák,“ dodal Němec.

Smradlavá nálož za jediný den

V květnu přitom maxijedlík ukázal, že je v parádní formě, když během jediného dne dokázal spořádat žabí stehýnka a smradlavou nálož syrečků, durianu a právě surströmmingu.

A na Adventních trzích pod Pernštejnem do sebe začátkem prosince během dvou minut naládoval kilogram bramborového salátu.

Příští rok konečně za velkou louži?

V nadcházejícím roce by si pak chtěl Němec konečně splnit sen, který mu zhatila pandemie koronaviru: účastnit se v Las Vegas světové soutěže jedlíků hotdogů a dalších pochoutek.