Pivovarský dům Poupě využije rozvolnění a otevře ve dvoře zahrádku

  • Foto

    Pivovarský dům Poupě

Už příští pondělí otevře Pivovarský dům Poupě zahrádku pivovarské restaurace. S výrobou vlastního piva, které má navázat na odkaz nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupěte, začne v červenci. Do té doby ve bude čepovat pivo z Dalešic, které je sesterským podnikem budoucího brněnského pivovaru. Zpravodajský portál BRŇAN o tom informoval jednatel společnosti Marek Tichý.

„Doba je pro otevírání nových pivovarů velice složitá. Situace kolem pandemie COVID-19 v podstatě odsunula to hlavní, co jsme zamýšleli, o rok,“ uvedl Tichý. Ztrátu z posouvání termínu otevření restaurace i pivovaru vyčíslil na stovky tisíc korun. „V dnešní době je velice složité rozjíždět v našem oboru nové investice a také nabírat zaměstnance. Předvídat, kdy nám stát dovolí otevřít několik měsíců připravený restaurační sál s pivovarem, není ani po opadnutí poslední vlny epidemie jednoduché,“ dodal Tichý.

Zahrádka na dvoře někdejšího městského pivovaru bude mít stylizovanou podobu pivovarských sudů namísto stolů. Lidé budou moci pivo ochutnat „ve stínu“ sochy nejslavnějšího sládka české historie Františka Ondřeje Poupěte, která byla na místě odhalena na podzim loňského roku. Na historii místa chtějí investoři, kteří v minulosti zrekonstruovali Dalešický pivovar známý z Menzelova filmu Postřižiny, navázat.

Objekt většina Brňanů zná jako bývalý Dům stavbařů. Původní areál městského pivovaru byl ale rozsáhlejší a zaujímal několik parcel vymezených dnešními ulicemi Dominikánská, Starobrněnská a Šilingrovým náměstím. Pivovar fungoval od středověku do poloviny 19. století. V roce 1862 byl organizován dražební prodej jeho zařízení.

František Ondřej Poupě žil v letech 1753-1805. Sládkoval na mnoha místech v českých zemích, v posledních sedmi letech svého života pak v Brně. Je dodnes uznávanou osobností v oboru. Do výroby piva zavedl používání teploměru a pivní váhy, tedy předchůdce hustoměru. Vydal několik spisů, v kterých razil vědecký přístup k výrobě piva, čímž se odlišoval od většiny svých současníků. V Brně měl i první pivovarskou školu na světě. „Náš brněnský pivovar se bude specializovat na svrchně kvašená piva, která Poupě preferoval,“ uzavřel Tichý.

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie: