S přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES musí od pátku zhruba po dvou týdnech provozu opět zavřít i restaurace. Provozovatelům gastropodniků v Brně, přijde nefér, že omezení neplatí pro všechny stejně a mohou zůstat otevřená například obchodní centra. Peníze z programu COVID gastro uvítají, obávají se ale toho, zda vůbec dorazí a jestli už nebude pozdě.

Restaurace Havana v Líšni má po několikatýdenním uzavření nával. "O víkendech bychom naplnili stoprocentní kapacitu, ne jen poloviční, kterou musíme dodržovat. Lidé k nám chodí rádi, chybělo jim to. I my jsme ocenili, že můžeme alespoň na pár dní otevřít. Z opětovného uzavření jsem naštvaný, ale proto, že se to týká restaurací, a ne všech. Situace je špatná, já to chápu, ale kdyby vláda zavřela vše, nechala otevřené jen potraviny a hygienu, tak udělá stokrát líp," uvedl majitel restaurace Radek Novotný.

Finanční kompenzaci uvítá, moc v ní ale nevěří. "To, co vládní představitelé říkají, je jedna věc. Co opravdu dostaneme, je věc druhá. V prvním a druhém uzavření jsme čerpali peníze na zaměstnance, ale například na nájem jsme nic nedostali, i když jsem žádal. Než nějaké peníze dojdou, musím vše hradit ze svého. Jak dlouho to vydržím, to nevím a nechci nad tím ani přemýšlet," dodal Novotný s tím, že podnik budoval 17 let.

Pár dní provozu naopak nepomohlo restauraci Zlatá loď v centru města. Zásoby si ale udělali o něco větší. "Nevěděli jsme, co bude, a nemůžeme hostům říct, že máme jen poloviční nabídku. Nechápu, proč uzavření zase dopadá na nás. Dodržujeme všechna hygienická opatření," řekla manažerka provozu Stanislava Šišková.

Více surovin než do pátku prodají, pořídili také v restauraci Monte Bú. "Jsme rádi i za těch pár dní, ale všechno neprodáme, je to komplikované. Kompenzace určitě potřebujeme," uvedl provozní Miloš Havránek.          

Restaurace nesměly pro veřejnost fungovat od 14. října do 2. prosince. Od 3. prosince mohly mít otevřeno do 22:00, 7. prosince ale vláda rozhodla, že od 9. prosince budou muset zavírat ve 20:00. Kapacitu mohou naplnit na 50 procent. S přechodem do čtvtrého stupně musí od pátku opět zavřít. Vláda schválila podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den.

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru v úterý oznámil ukončení provozu například majitel oceňované restaurace Koishi Janko Martinkovič. Některé restaurace začaly v poslední době protestovat a nechávaly demonstrativně otevřeno i po 20:00.