Ten v těchto dnech otevřel novou restauraci Bonjour a Café Lávka na Jiráskově třídě v centru Brna. „Je to dost složité otevřít nový podnik, protože hodně hostů má pořád pocit, že restaurace jsou stále zavřené. Jednak se ptají, jestli už je opravdu otevřeno, jednak se nechtějí testovat, aby mohli do restaurace vůbec přijít. Takže jsem rád, že stále jede rozvoz jídel, protože bez těchto služeb by to nešlo,“ sdělil zpravodajskému portálu BRŇAN Petr Erin Kováč.

Jeho podnik funguje i díky tomu, že mezi zákazníky zbyly z loňské koronavirové krize poukázky asi na 400 jídel, ale obědy v restauracích zatím podle něj moc nefrčí. „Před restaurací máme i zahrádku, je tam pár stolů, ale hosté chodí spíš až ve večerních hodinách, dají si něco dobrého, posedí u piva, ale přes oběd sem tolik lidí co večer nechodí,“ uvedl šéfkuchař.

Brňané se nicméně postupně do hospod vracejí. „Když mám v poledne čas, tak si zajdu na oběd do jídelny na náměstí Svobody. A když teď hrají čeští fotbalisté na mistrovství Evropy, tak si večer sednu s kamarády na pivo do hospody, protože doma u televize to není úplně ono,“ tvrdí třeba Marek Gregor.

Když však přišla řeč na výhledové zlepšení situace, Kováčova tvář posmutněla. „Mám obavy, že léto tak nějak přešumí a na podzim se opět zavře. Spousta lidí totiž nedodržuje protiepidemická opatření. A bojím se i dalších mutací koronaviru, takže je otázka, jestli to na podzim jako restauratéři vůbec přežijeme,“ míní Petr Erin Kováč.

Podle něj se řada majitelů hospod naučila s covidem žít, ale řeší problém s personálem. „Chybějí nám číšníci a servírky a řada restaurací zavírá, protože nemají pracovníky. A když je mají, tak vyvstává další problém, z čeho zaměstnance zaplatí, protože hostů tolik nechodí. Myslím si, že to je začarovaný kruh a podle mě je to otázka asi dvou let, než se to spraví,“ tvrdí známý brněnský šéfkuchař.

Z jeho sítě Culinary club, kde byla necelá tisícovka restaurací, skončila asi polovina podniků. „Třeba tady v okolí nedávno skončila restaurace. Když totiž letos konečně otevřela, tak majitelé zjistili, že nemají personál a museli by to dělat ve dvou lidech, tak se na to radši vykašlali a zůstali doma na odpočinku,“ dodal Kováč.

On sám o kompenzace za dobu zavření podniku nežádal. „Myslím si, že každá dobrá restaurace, která umí pracovat se surovinami a maržemi, by to měla zvládnout sama, takže jsme to nějak přežili,“ uvedl majitel restaurace.

Kováč měl velké zdravotní potíže poté, co po devíti měsících zjistil, že covid prodělal, ale po celou dobu měl negativní testy. „O Velikonocích jsem měl takové problémy se srdcem, že jsem si musel zavolat záchranku,“ dodal Petr Erin Kováč.