Tradice je tradice. Aneb zelené pivo na Zelený čtvrtek v Brně určitě bude
Foto:
Monika Švehlová - archiv
Zelený čtvrtek je za dveřmi, a to znamená jediné. „Celé Brno“ vyrazí na Zelené pivo z pivovaru Starobrno, na které se chodí už dlouhou řadu let s cílem oslavit tak velikonoční svátky. Letos Zelený čtvrtek připadá na 17. dubna. Zelené pivo se ale bude pít v celé České republice i na Slovensku, celkem ho bude k dispozici 4 350 hektolitrů, informoval pivovar v tiskové zprávě.
Kromě piva se zeleným zabarvením budou v Pivovarské restauraci a pivnici na Mendlově náměstí v Brně, jako každoročně připraveny doprovodné akce zdarma. Zelené pivo se bude čepovat v restauraci i pivnici od 11:00 hodin. „Centrem hlavního dění se ale stane terasa, kde od 11:00 hodin začíná diskotéka. Další program pak pokračuje odpoledne několika koncerty, od 15:00 vystoupí Lemon&Janait, od 17:00 Reflexy a od 20:00 poprocková skupina Turbo,“ popsala za organizátora akce Ludmila Čechová.
Pro zájemce chystá pivovar i prohlídky s ochutnávkou Zeleného piva
S průvodci se bude chodit každou půlhodinu, zájemci se mohou registrovat na Zelený čtvrtek na recepci pivovaru. Zájem o Zelené pivo s léty neklesá. Vaří se ho přesně tolik, aby se vypilo přes velikonoční svátky. „Zelené pivo už je tradice a velikonoční svátky si bez něj mnozí Brňané nedovedou ani představit. Zpětná vazba je každoročně velmi pozitivní. Lidé si pochvalují i příležitost ochutnat Zelené pivo přímo v ležáckém sklepě pivovaru po exkurzi, které ten den pořádáme zdarma,“ uvedla ředitelka pivovaru Klára Konupčíková.
Po celou dobu své existence se Zelené pivo připravuje podle stále stejné receptury, a to na konci ledna nebo začátku února
Vaří se z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. Uvedený slad se vyrábí výhradně pro Zelené pivo a jeho parametry se trochu liší od sladů používaných u ostatních starobrněnských piv. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává přesně dávkovaný bylinný výluh, připravovaný přímo v pivovaru. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, poté při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér.
Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru
Zelené pivo budou nabízet gastronomické provozovny na Moravě, v Čechách i na Slovensku.
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Vědci: Rostliny uvažují jako architekti, aby si za…
- Město se vrátilo k záměru postavit magistrátní bud…
- Cirkulární dům s ReUse centrem a dílnami v Brně vy…
- Brno si nechalo vypracovat studii na úpravu území …
- Nevšední orloj v centru Brna slaví 15 let, vypadne…
- Skončila rekonstrukce brněnského krematoria téměř …
- Silničáři mají obavy, že od státu na opravy krajsk…
- Úterní 4. kolo extraligy nabídne duel neporažených…
- Výměníková stanice v brněnských Žabovřeskách projd…
- Vinaři z Česka získali v letním kole soutěže AWC V…
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.