Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

Maso je zdraví nebezpečné

Jde o maso, které je zdraví nebezpečné, protože bakterie vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.

Pozor na čerstvé kuřecí řízky

Za nebezpečné označila inspekce balení s názvem Kuřecí řízky čerstvé, které pocházejí od výrobce WE Trade ze Slovenska, avšak chov a porážka se uskutečnily podle etikety na Ukrajině. Jde o šarži s datem spotřeby do 31. srpna, ale je možné, že někteří mohou mít maso ještě zmražené. Bakterie totiž mráz nijak nepoškodí.

Mražené kuře bez drobů stáhli z prodeje

V případě mraženého masa šlo o zboží s názvem Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené a datum minimální trvanlivosti bylo do 20. prosince 2024. Výrobcem je firma Branch Pererobniy Compleks. Makro muselo okamžitě šarži stáhnout z prodeje.

Není to první případ

Inspekce také okamžitě umístila zjištění nevyhovujících potravin do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Na podobné případy z Ukrajiny upozornila inspekce v posledních třech měsících několikrát.