S originálním způsobem řešení letitého problém výrobců řezných nástrojů přišli výzkumníci z Ústavu strojírenské technologie Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Jejich technologie pomůže s takzvaným odjehlováním břitů, tedy dokončovací úpravou ostří při výrobě nástrojů určených pro obrábění různých materiálů. Výsledkem jejich práce je efektivní způsob, jak původní zdlouhavý a problematický postup odjehlování nahradit novou technologií, informovala zpravodajský portál BRŇAN Iveta Zieglová z brněnského VUT.

„Ostřiny vznikající při výrobě břitů trápí výrobce nástrojů od nepaměti. Na jedné straně zhoršují řeznou geometrii břitů, které svým zakřivením nadměrně zaoblují, takže nástroj není tak ostrý, jak by mohl být. Na druhé straně brání účinnému povlakování břitu tvrdými a otěruvzdornými povlaky; ba co hůř, napovlakovaná částice se pak snadno odlomí, což může způsobit další poškození nástroje, kterému se laicky řečeno zlomí zub,“ vysvětlil Miroslav Píška z Ústavu strojírenské technologie FSI VUT, který na vynálezu se svým týmem pracoval.

S podnětem pro tento vynález přišla česká firma, která vyrábí pilové kotouče, nože a kotoučové pily. Dosud se odjehlování břitů provádělo pomocí automatických kartáčů, které měly ostřiny odstranit. Nebylo to ale snadné. Operace je pracná, kartáče je nutné pravidelně měnit a někdy se nová ostří tímto opracováním i znehodnotí. „Nový břit se pak stává nefunkčním a proces mnohdy vede k havárii nástroje. Nástroj se zničí prakticky sám sebou,“ upozornil Miroslav Píška. „Mít zaručenou a účinnou dokončovací operaci je podmínkou stability výroby a udržení vysoké kvality vyráběné produkce,“ doplnil jednatel společnosti GSP High Tech Saws Vít Gilík.

Výzkumníci se navrhli technologii reverzního vlečného omílání, kdy se nástroje upnou na speciální držák a poté se omílají v abrazivu, tedy jakési drsné směsi, která břity zbaví nežádoucích ostřin a zároveň je rovnoměrně ohladí. V rámci vývoje technologie vědci navrhli optimální postup, jak rychle a jakým způsobem je nutné nástroje v abrazivní směsi omílat. Že technologie skutečně funguje, dokládají jak měření, tak i detailní snímky testovaných břitů, které jsou i pro laika od pohledu ostřejší a hladší. „Není to jednoduchá úloha, mimo zvolený abrazivní účinek se musí správně propočítat fáze zabrušování břitů, aby byly všechny břity omílány podobným způsobem a stejnou měrou,“ vysvětlila spoluautorka řešení Katrin Bučková z Ústavu strojírenské technologie FSI VUT.