Zavřené restaurace pláčou. Některé přišly až o osmdesát procent tržeb

Řada zavřených brněnských i mimobrněnských restaurací pláče. Prodej přes okénko je nespasí, řada z nich přišla oproti normálnímu provozu až o osmdesát procent tržeb.

  • Foto

    ilustrařní, pixabqay

Ještě v lednu a únoru to ve Stopkově Plzeňské pivnici tepalo životem. Není divu, lidé si tam do dvou pater s kapacitou stolů 350 míst rádi zašli na točenou plzeň a dobré jídlo. Jenže pak udeřil koronavirus a vyhlášená restaurace v centru Brna musela stejně jako další podniky zavřít.

„Propustili jsme tehdy všechny zaměstnance, kteří měli smlouvu na dobu určitou nebo byli ve zkušební době, takže teď při druhé vlně pandemie koronaviru jsme už jejich počet nesnižovali,“ uvedl pro zpravodajský web Brňan manažer restaurace Igor Přibyl.

U Stopků teď prodávají jídlo z okénka a přes rozvoz. „Využíváme služby Dáme Jídlo a Walt a rozvoz zajišťuje i Liftago. I tak jsme ale na dvaceti třiceti procentech obvyklých tržeb. Valíme hlavně přes zimu, kdy tu máme firemní večírky, svatby či jiné akce. Tohle totiž není hospoda, která by se uživila rozvozem. Kromě mezd musíte platit nájem a energie,“ vypočítává Přibyl. Podle něj poklesl i prodej piva, které musí restaurace prodávat v PET lahvích. „Na jaře jsme mohli aspoň čepovat pivo do kelímků, což teď nejde. Z jídel mezi stálými zákazníky nejvíc frčí česká klasika: guláš, svíčková, vrabec se zelím,“ sdělil manažer.  On stejně jako jednatelka restaurace Arena ve Vyškově Monika Plhalová by uvítal, kdyby se poslední listopadové pondělí restaurace byť s omezením otevřely. „Přes den si teď nevyděláme ani na energie. To je tak na zamáčknutí slzy, protože tržby nám klesly na čtvrtinu oproti běžnému stavu,“ říká jednatelka.

Za drastický úbytek zákazníků může podle ní kromě vládních opatření i to, že řada lidí nechce jíst jídlo ze zapařeného plastového boxu, ze kterého si nemůže oběd ani pořádně vychutnat. „Vaříme teď v podstatě jen proto, aby na nás hosté nezapomněli a až to skončí, aby se k nám zase vrátili,“ dodala Plhalová. První i druhá vlna pandemie byla a je devastující i pro restauraci Nok Nok v centru Brna. „Tržby nám klesly o osmdesát procent, teď to bude možná ještě horší. Přes den uděláme třeba jen deset až patnáct obědů, jen abychom udrželi aspoň nějaké zákazníky. A byli bychom rádi, kdyby vláda zase hospody otevřela,“ posteskl si vedoucí restaurace Libor Pláteník. 

Zdroj: 
Brňan (REJ)