Policisté při víkendové dopravně-bezpečnostní akci zkontrolovali na jihu Moravy bezmála 4000 vozů, zjistili přes 640 porušení zákona. Řidiči na pokutách zaplatili téměř 400.000 korun. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí Bohumil Malášek. Dopravně-bezpečnostní akce byla celorepubliková, vztahující se k poslednímu prázdninovému víkendu.

Nejčastěji řidiči na jihu Moravy jeli rychleji, než byla povolená rychlost. "Jedenáct řidičů řídilo pod vlivem alkoholu, další čtyři se před jízdou oddali účinkům drog. K dalším nejčastějším prohřeškům patřilo nepoužití bezpečnostních pásů," uvedl mluvčí. Bezpečnostní pásy nepoužilo sedm desítek řidičů a spolucestujících. V osmi případech neseděly děti v předepsaných autosedačkách. "Téměř stovka kontrolovaných vozidel nebyla v patřičném technickém stavu," doplnil mluvčí.

Poslední prázdninový víkend přinesl také několik havárií cyklistů či jezdců na koloběžkách. V sobotu odpoledne přivolal oznamovatel policisty do Kobylí na Břeclavsku k nehodě cyklistky, která nezvládla jízdu po hlavní komunikaci a spadla. "Hlídka měla o příčině její havárie okamžitě jasno. Obtížně artikulující a pohybující se žena se naštěstí nezranila. Její dechová zkouška byla podle očekávání pozitivní. Nadýchala poměrně závratných 1,98 promile," uvedl Malášek. Zraněním devětapadesátiletého cyklisty skončila havárie ve Hvězdlicích na Vyškovsku. Muž nezvládl jízdu na rovném úseku, záchranáři jej do nemocnice transportovali letecky.