V brněnském Komíně mají díky participativnímu rozpočtu snadnější přístup k řece

Díky participativnímu rozpočtu Dáme na vás mají od úterka v brněnském Komíně u lávky snadnější přístup k řece Svratce.

  • Foto

    redakce RED

Pohodlný přístup k vodní hladině, lepší podmínky pro pořádání lokálních akcí a s tím spojená podpora komunitního života – to jsou hlavní přínosy projektu Veřejný přístup k řece Svratce v rámci participativního rozpočtu Dáme na vás. Nové schodiště navazující na zpevněnou část břehu už po úterním slavnostním otevření slouží v Komíně veřejnosti.

„Cílem projektu bylo umožnit snadný a bezpečný přístup k hladině řeky vybudováním pevné břehové hrany a přístupových schůdků. Lidé se tak k vodě dostanou například při akcích, jako jsou Martinské putování nebo Světélka, které tradičně pořádá Okrašlovací spolek pro Komín,“ uvedl navrhovatel projektu Tomáš Němec. Jeho nápad získal ve 2. ročníku 1968 hlasů a byl tak pátý nejúspěšnější.

„Tento projekt ukazuje, že participativní rozpočet Dáme na vás slouží také jako podpora komunitních aktivit, které posilují vazby mezi rodinami, přáteli, sousedy a známými. Nejenže potěší účastníky tradičních komínských setkání, ale může inspirovat i ke vzniku dalších podobných akcí. Nový vstup také znamená další místo, kde je možné se pohodlně dostat do vody a zaplavat si,“ sdělil náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Nové schody k řece uvítala i starostka Komína Milada Blatná (SZ). „Zvlášť při předvánoční akci lidé z Komína řeku z obou stran doslova obestoupili a vypouštění skořápek se svíčkami na hladinu Svratky má jedinečnou skvělou atmosféru. Každý přitom chtěl sejít až k řece, což nebylo vždy snadné, proto jsme projekt navržený Okrašlovacím spolkem podpořili, protože lidé přesně taková místa vyhledávají,“ řekla zpravodajskému portálu BRŇAN Milada Blatná.

Podle Koláčného mají nábřeží brněnských řek obrovský rekreační a společenský potenciál, takže je dobře, pokud obyvatelé moravské metropole takové změny v rámci participativního rozpočtu podněcují.

Výstavba schodiště proběhla od března do dubna, následovalo osetí trávou a zpevnění svahu vedle schodů kokosovými rohožemi. Stavba za 803 tisíc korun byla zkolaudována v červenci.