Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, pravděpodobně skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu, kvůli deštivějšímu počasí v září i současným nízkým ranním teplotám ale budou muset sklizeň mírně uspíšit. O průběhu sklizně informoval v tiskové zprávě Svaz vinařů a Vinařský fond, pro ČTK informace doplnil Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

„Aktuálně je sklizeno přes 60 procent hroznů. Zářijové deště ale zvýšily riziko hniloby, která už se objevila například na Břeclavsku, kde se proto sklízí ve zrychleném režimu. Navíc třeba na Mikulovsku trápí vinaře hejna špačků, která dokážou během pár hodin zničit značnou část úrody,“ upozornil výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Dnes ráno klesla teplota v některých částech jižní Moravy pod bod mrazu, což sice zpomaluje vývoj plísní, ale zároveň může poničit listy révy

„Pokud by mráz poničil listy a přestala tak probíhat fotosyntéza, zrání se zhorší a je třeba hrozny sklidit. Nejde ale o nic dramatického, průběhu počasí je zatím příznivý s dostatkem slunce,“ zhodnotil Pavloušek.

Kvalita bílých hroznů je zatím vynikající, u modrých odrůd je zatím na její odhad brzy. „Letošní rok je ve znamení nižších hodnot cukernatosti, které korespondují s vyšší kyselinou. Ideální rok pro tvorbu šťavnatých a ‚křupavých‘ bílých vín,“ poznamenal Štěpán Maňák, jehož vinařství získalo titul Vinařství roku 2024.