Průměrně 28.000 lidí navštívilo denně vánoční trhy na náměstí Svobody v Brně, které pořádá Turistické informační centrum města Brna pod názvem Brněnské Vánoce. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí centra Gabriela Peringerová.

Vánoční trhy v Brně trvaly téměř měsíc, jen na náměstí Svobody, které jsou v režii Turistického informačního centra, přišlo denně v průměru 28.000 lidí. Toto číslo společně odhadla Policie ČR ve spolupráci s radnicí MČ Brno-střed.

 I v letošním roce byli návštěvníci štědří, do kasičky pod vánočním stromem přispěli lidé na charitu 680.000 korun. Ty půjdou Českému červenému kříži. Turistické informační centrum ale uspořádalo v průběhu Brněnských Vánoc ještě charitativní středy, kde se vybralo celkem 34 020 korun. Peníze pak připadnou Chráněnému bydlení sv. Michala, Dětskému domovu Dagmar, Azylovému domu a Sdružení Vodicí pes.

 Jen na náměstí Svobody bylo umístěno celkem 64 stánků s nejrůznějším sortimentem. Dominikánské náměstí s 12 stánky nabídlo především gurmánské speciality brněnských restaurací.

K vratným obalům na nápoje se pořadatelé uchýlili před pár lety kvůli tomu, aby zamezili nadměrnému množství odpadu. Lidé si za peníze mohli půjčit kelímek nebo hrníček, který pak mohli vrátit a dostali peníze zpět, nebo si mohli nádobu nechat jako památku. "Vydalo se 950.000 porcí a ušetřilo se 190.000 litrů odpadu a 3800 košů," doplnila Peringerová.

Na pódiu na náměstí Svobody se za měsíc uskutečnilo 153 vystoupení, které si nenechalo ujít odhadem 42.000 diváků. Turistické informační centrum města Brna uspořádalo také charitativní středy, které vynesly přes 30.000 korun. Další tisíce korun získaly organizace jako Chráněné bydlení sv. Michala, Dětský domov Dagmar nebo Sdružení vodicí pes. Lidé mohli přispět i do kasičky pod vánočním stromem na náměstí. Český červený kříž tam vybral 680.000 korun.