Lidé se mohou na jaře těšit na Burger Festival, Extrem Food Festival, Guláš fest či festivaly Ochutnej svět a Ochutnej Česko. Naopak se nepodařilo po roční pauze obnovit Špilberk Food Festival, na němž se představovaly brněnské restaurace.

Jako první se poslední dubnový víkend uskuteční v areálu Malé Ameriky festival Ochutnej svět. Návštěvníky čeká variace chutí od české a slovenské kuchyně až po extrémní asijskou, africkou a americkou. U čtyř desítek stánků najdou lidé například filipínské speciality a méně známá jídla z jižního Vietnamu a Thajska. Chybět nebude ani oblíbený hmyz. Lidé zde také zjistí možnosti, jak zapojit do vaření děti.

O dva týdny později, v sobotu 12. května, se současně uskuteční Lužánecký Guláš Fest 2018 a Extrem Food Festival. Zatímco guláše se budou vařit a ochutnávat u tenisových kurtů, extrémní strava se bude podávat u Střediska volného času Lužánky. Teoreticky je tak možné navštívit oba festivaly.

Guláše bude vařit nejméně 20 čtyřčlenných týmů, jeden z nich tradičně povede herec Zdeněk Junák a poprvé budou vařit také herci Národního divadla Brno. Lidé také ochutnají pokrmy vytažené čerstvě z udírny či ochutnají piva z malých pivovarů.

O pár desítek metrů dál se budou ve 40 stáncích podávat netradiční jídla, obvykle cizokrajná, a bude možné si koupit i exotické ingredience. "Bude se podávat hmyz, jedovatí štíři, pavouci, šneci, nejsmradlavější ovoce světa, krokodýlí nebo hadí maso," řekl organizátor Pavel Pichler. K ochutnání budou i jídla ne tak extrémní, přesto exotická z jiných kontinentů. Jídlo doplní čaje, káva a zahraniční piva. Součástí obou lužáneckých festivalů jsou i koncerty a zábavný doprovodný program. "Loni se stal z našeho festivalu jeden velký piknik," uvedl Pichler.

Jen o týden později se u Vanňkovky koná Burger Festival. Na třídenní akci od 18. do 20. května se připravují jak klasické burgery z masa, tak i burgery pro vegany a vegetariány, připravovat je bude přes 40 specialistů.

Tradiční české jídlo z různých krajů bude k dostání na hradě Veveří v sobotu 19. května. Zde se zároveň představí české a moravské regiony.

Podle organizátora Prague Food Festivalu a propagátora dobrého jídla Pavla Maurera se v posledních letech roztrhl pytel s food festivaly, ty horší se obvykle neopakují a profesionálně zvládnuté pokračují. "Lidé tyto akce rádi vyhledávají," řekl Maurer.