V suchém a horkém letním počasí je zvýšené nebezpečí požárů. K poli s pšenicí, které zachvátily plameny, se ve čtvrtek sjelo celkem 16 jednotek hasičů a musel zasahovat i vrtulník. Plameny se rychle šířily a postupně zachvátily ovocný sad a 10 hektarů pšenice. V ohrožení byl i nedaleký dům. Hasiči na lokalizaci nasadili vysokotlaký proud a několik proudů z otočné proudnice. Vrtulník provedl průzkumný oblet požářiště a vrátil se zpět.  Škoda byla předběžně vyčíslena na 330 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření. Při požáru se nikdo nezranil.

Pro předcházení požárům v přírodě mají hasiči několik dobrých rad a doporučení:

Rizika požáru v přírodě

Za požárem v přírodě stojí většinou jeden ze dvou viníků – člověk nebo příroda. V prvním případě se jedná o úmyslné zapálení, nedbalost při zacházení s ohněm, odhození nedopalku cigarety nebo používání techniky, např. kombajnu. Ve druhém případě o zásah bleskem nebo samovznícení.

BEZPEČNÉ ROZDĚLÁVÁNÍ OHNĚ V PŘÍRODĚ

Chcete-li si ve zdraví užít příjemné opékání špekáčků nebo stále populárnější „pálení čarodějnic“, stačí dodržet základní pravidla, aby se ze zábavy nestala tragédie.

V první řadě pamatujte, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech a kouření je zcela zakázáno.

Místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 m od okraje lesa a v dostatečné vzdálenosti od budov a všech dalších hořlavých věcí (stoh, suché listí, kořeny stromů, větve apod.). Při rozdělávání ohně v přírodě ohniště bezpečně oddělte od okolního prostředí – např. obložením kameny, obsypáním pískem, vyhloubením zeminy apod. V případě větších ohňů je vhodné ohniště oddělit až metr širokým pruhem, který bude zbavený veškerých hořlavin.

K zapálení nebo udržování ohně v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se velmi snadno může vymknout kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze (pod hrozbou vysokých pokut) spalovat žádné chemické látky (např. plasty, pneumatiky).