Kraj schodek dorovná úsporami z minulých let a úvěrem od Evropské investiční banky.

Pro rozpočet bylo všech 58 přítomných zastupitelů. Kraj si vezme od Evropské investiční banky v příštích letech v několika částech úvěr v celkové výši 700 milionů korun. Pro příští rok bude čerpat 129 milionů korun. Úvěr má sloužit na investice například ve zdravotnictví nebo sociálních službách.

Nejvíce peněz na investice půjde do dopravy, a to na rekonstrukce silnic a mostů. Kraj na to vynaloží bezmála 200 milionů korun. Zhruba 80 milionů vyčlenil na výkupy nemovitostí za 80 milionů korun. Přes 50 milionů dá kraj do rekonstrukce budovy krajského úřadu. Více než 300 milionů kraj vymezil na investiční akce jeho příspěvkových organizací. Spadá mezi ně například záchranná služba, nemocnice, ale také školy nebo domovy pro seniory. "Velkou část výdajů činí takzvané mandatorní výdaje, tedy například zvyšování mezd nařízením vlády v některých oborech. Právě ty jsou každý rok vyšší a vyšší," uvedl hejtman Bohumil Šimek (ANO).

V minulosti kritizoval to, že vláda svým nařízením zvyšuje platy v různých oborech, například u řidičů linkových autobusů, ale nedá na to krajům peníze v plné výši. Proto se pak náklady zvyšují kraji. Platy se zvyšovaly i v sociálních službách nebo kultuře.

Loni v prosinci schválili zastupitelé rozpočet s přebytkem 86 milionů korun. Plánované příjmy byly 7,172 miliardy korun, výdaje činily 7,086 miliardy.