Loni zjistili 108.000 přestupků, meziročně je to asi o 4500 více. Řidiči loni nerespektovali dopravní značení bezmála v 32.000 případech, oproti 28.000 případů v roce 2017. Mezi nejproblematičtější ulice patří například Kounicova, Uhelná, Polní, Palackého třída nebo Cejl. Řidiči také zhruba v 17.000 případech porušili se svými vozy zákaz stání před přechodem pro chodce či před křižovatkou, auta často také stála na chodnících, jde asi o 15.500 případů. V 5500 případech řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost.

Mimo dopravu patřily k nejčastějším loňským přestupkům krádeže. "Celkově dosáhl počet takzvaných majetkových přestupků, mezi které se řadí i poškozování cizích věcí, počtu 1342," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Zhruba 1400 přestupků souviselo s venčením psů v rozporu s vyhláškou. Nejrychleji však podle mluvčího přibývalo přestupků spojených s kouřením na místech, kde je to zákonem zakázané, především na zastávkách. Počet těchto přestupků se zvýšil z 361 na 841. Druhý největší procentuální nárůst v pořádkové oblasti strážníci zaznamenali u pití alkoholu na zakázaných místech, a to z předloňských 398 případů na loňských 900. Naopak ubylo případů rušení nočního klidu, a to z předloňských 132 na loňských 83.

Prioritou strážníků pro letošek zůstaly kontroly problematických oblastí, jako je například okolí hlavního nádraží. "Ve zvýšené míře se ale hodláme věnovat i problémům, kterými se lidé cítí nejvíce obtěžování. Usuzujeme tak především z přímé zpětné vazby od občanů a z jednání na úřadech městských částí. Mimo jiné přísněji dohlédneme na dodržování pravidel při venčení psů, jízdu cyklistů po chodnících nebo kouření na zastávkách," uvedl mluvčí.