Lidé v Brně ochutnali šváby, saranče i štíra, o hmyz roste zájem
Foto:
ilustrační (pixabay)
Šváby, cvrčky, sarančata nebo štíra mohli v neděli ochutnat lidé v restauraci v Brně na hmyzím večeru, kam zavítalo zhruba 40 zájemců. Kuchař Milan Václavík řekl, že Češi se nebojí experimentovat. Za deset let, co v České republice hmyz na různých akcích v restauracích nebo na festivalech nabízí, se podle něj zvýšil zájem. Kromě hmyzu chtějí lidé v posledních letech podle Václavíka okusit i maso z hada nebo krokodýla.
Václavík s Klubem cestovatelů v Brně letos slaví deset let, co poprvé hmyz servíroval. "Od té doby se zájem zvyšuje. Dřív jsme akci udělali jednou za tři měsíce, teď ji nabízíme jednou za dva týdny a vždy je plno. Občas přijde někdo, kdo už byl, protože přivede někoho dalšího, jinak ale chodí stále noví lidé," řekl Václavík, který cestuje a sbírá zkušenosti po světě.
V Česku lidem podle něj nejvíce chutnají cvrčci na másle. Za zážitkem chodí jak mladá, tak starší generace. Zájemci mohli za 300 korun ochutnat pětichodové menu, ve kterém byli larvy potemníka brazilského, švábi, sarančata, cvrčci a také štír s tarantulí. Václavík vše připravoval před jejich očima. "Nejdříve je potřeba hmyz usmrtit v horké vodě, potom se to dá na pánev orestovat, dají se bylinky a dochutí se to. Červíci se dělají s chilli a česnekem, grilovacími bylinkami, koriandrem, sarančata se zase podávají na víně, cvrčci na másle. Podáváme se salátkem a krekry," popsal Václavík.
Podle něj je potřeba konzumovat hmyz po tepelné úpravě, jinak hrozí zdravotní problémy. "Sice jezení zaživa vidíme v různých pořadech, ale je to zbytečné riziko. Švábi na sobě můžou mít tasemnice, červi bakterie a třeba cvrčci plísně," upozornil Václavík. Restaurace odebírá hmyz od domluveného chovatele, který ho chová v potřebných podmínkách. Podle Václavíka nejde jen tak vyjít ven a posbírat hmyz, který si potom člověk uvaří.
"V Africe jsou známá sarančata, v Thajsku třeba larvy bource morušového. V žádné zemi to ale nejedí všichni a není to součást každodenního jídelníčku. Není to hlavní složka stravy. Je to jen doplněk nebo pochutina, zážitková gastronomie," zdůraznil Václavík.
NEJČTENĚJŠÍ
Exkluzivně pro Brňana
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
- Hokejisté Brna budou hájit extraligovou neporazite…
- Festival Faktor K promění brněnskou Káznici v pros…
- Zemřela Daniela Hammer-Tugendhatová, její rodiče p…
- Brno umožní v nejbližší době cyklistům vjezd do da…
- Vedrovice získaly cenu za komplexní proměnu krajin…
- Brno s krajem usilují o pravidelnou leteckou linku…
- Vědci: Rostliny uvažují jako architekti, aby si za…
- Město se vrátilo k záměru postavit magistrátní bud…
- Cirkulární dům s ReUse centrem a dílnami v Brně vy…
- Brno si nechalo vypracovat studii na úpravu území …
Přinášíme vám aktuální události z Brna a okolí. Přehledné zpravodajství, krimi, sport, kulturu a veřejné dění v Brně – denně pro vás vybíráme ty nejdůležitější zprávy z našeho města. Chybí vám tu něco? Napište nám.