V Jihomoravském kraji přibylo za poslední den 183 nově potvrzených případů nemoci covid-19, což je nejméně za leden. Přibyla i tři úmrtí s koronavirem u lidí v průměrném věku 81 let. V nemocnicích je s nákazou 651 pacientů. V tiskové zprávě to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Protiepidemický systém PES ukazuje pro Českou republiku index rizika 69, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Země se tak dvanáctý den drží na hodnotách platných pro čtvrtý z pěti stupňů rizika. Přesto zatím platí nejpřísnější opatření pro pátý, tedy nejvyšší stupeň.

Ze 183 nových případů se jich nejvíce v počtu 79 objevilo v Brně, dalších 38 v okrese Brno-venkov, 29 na Znojemsku, 17 na Břeclavsku, devět na Vyškovsku, šest na Hodonínsku a pět na Blanensku. Za týden hygienici evidují 4432 potvrzených případů. Ještě v první půlce ledna jich byl dvojnásobek, což bylo nejvíce za celou dobu pandemie od loňského března. Nejvíce pozitivně testovaných je v lednu ve věkové skupině 45 až 54 let. Nejvíce problematickou skupinou z hlediska nemocniční péče jsou lidé ve věkovém rozmezí 65 až 74 let a zejména nad 75 let, kde třetina nakažených potřebuje hospitalizaci. Příčinou jsou podle Ciupek i další přidružená závažná onemocnění.

Hygienici zatím nemají čísla k počtu hospitalizovaných s nákazou za poslední den. Podle posledních údajů bylo o víkendu ve 30 zdravotnických zařízeních v kraji 651 pacientů s covidem-19. Z toho bylo 119 ve vážném stavu, 318 ve středně vážném a 169 v lehkém stavu, 45 případů bylo bezpříznakových.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 89.186 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se z ní 76.811 lidí, naopak 1850 s ní zemřelo. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.