Novinářům to dnes řekla ředitelka krajské záchranné služby Hana Albrechtová. Náklady na pořízení ve výši osm milionů pokrylo částečně ministerstvo zdravotnictví a částečně Jihomoravský kraj jako zřizovatel.

Vozidlo Mercedes-Benz Atego za šest milionů od ministerstva zdravotnictví bude sloužit pro mimořádné události, jako byla například předloňská srážka tramvaje a trolejbusu v Brně, při níž se zranilo 40 lidí. Podle Albrechtové bude sloužit pro ošetření více než desítky lidí. Dosud k větším nehodám, požárům nebo podobným událostem vyjíždí více posádek a každá ošetří jednoho, maximálně dva pacienty. Vůz nabízí kyslíkovou terapii až pro 12 pacientů zároveň. Vůz může sloužit například i v zimě u požárů, aby nemuseli lidé čekat venku před objektem. "Podobný vůz mají jen v Praze. Většinou máme za rok do deseti takových událostí," dodala Albrechtová.

Desítky výjezdů bude mít menší vůz Mercedes-Benz Vito, který bude sloužit pro převoz orgánů a transplantačního týmu. Vůz za dva miliony korun koupil Jihomoravský kraj. "Jsou investice, u kterých víme, že mají smysl. Díky nejmodernější technice dokážou naši zdravotníci zachránit životy tam, kde to ještě před lety nebylo možné," uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle Albrechtové tak záchranku čeká například převoz bijícího srdce. "Nové auto zajistí převoz jak speciálních boxů s orgány určenými k transplantaci, tak celého týmu," doplnila.