Do posledního stehu. Tak se jmenovala přednáška profesora Bohdana Pomahače, který do jihomoravské metropole zavítal u příležitosti II. kongresu plastických chirurgů visegrádské skupiny.

„V přednášce pro studenty i širokou odbornou veřejnost shrnul začátky své klinické praxe a popsal také průběh úplné transplantace obličeje, kterou se svým týmem provedl v roce 2011 jako první ve Spojených státech amerických,“ uvedla Jana Běhalová z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 

Bohdan Pomahač je ostravský rodák a absolvent Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Po skončení studia absolvoval postgraduální studium v Bostonu, kde nastoupil jako lékař ve fakultní nemocnici Brigham and Women's Hospital. Před čtyřmi lety ho pak jmenovali profesorem chirurgie na Lékařské fakultě Harvardovy univerzity. A od letoška vede Středisko plastické a rekonstrukční chirurgie při Lékařské fakultě prestižní Yaleovy univerzity.

A ještě než v zaplněné aule Lékařské fakulty Masarykovy univerzity promluvil o své dosavadní kariéře světově uznávaného plastického chirurga, prohlédl si nové simulační centrum pro výuku budoucích lékařů i prostory univerzitního kampusu v brněnských Bohunicích.

Z prostor, kde nechybí urgentní příjem, operační sály i speciální výukové místnosti, ho například zaujala jedna z figurín na operačním stole, která i díky takovým detailům jako ochlupení vypadala jako živá. A neodolal ani pohledu do jednoho z mikroskopů.

„Velmi mě těší, že se v Brně podařilo vybudovat centrum simulační medicíny, které snese srovnání nejen v rámci evropského, ale i světového formátu. Je to opravdu unikátní a fantastická pomůcka výuky, ať už pro mediky, tak pro mladé lékaře a specialisty,“ sdělil letos padesátiletý lékař.

Profesor Pomahač je podle děkana Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Martina Repka špičkou v oboru plastické chirurgie. „Velmi si proto vážíme toho, že přijal pozvání přednášet na lékařské fakultě. Jeho klinická a vědecká práce v oblasti transplantační chirurgie přesahuje do celé řady oborů, proto jsou jeho zkušenosti inspirativní pro široké publikum, kolegy lékaře i naše studenty a akademické pracovníky,“ dodal Martin Repko.