Osm měsíců trvala rekonstrukce parku na brněnském Moravském náměstí, dnes byl prostor slavnostně zpřístupněn široké veřejnosti. Kromě zeleně, která byla v dobré kondici a byla zachována, zde přibylo 77 nových stromů, 68 keřů a 36 tisíc sazenic trvalek, z jara ozdobí celý prostor přes 67 tisíc cibulovin a dosadí se letničky. Zatím budou čerstvě realizovanou výsadbu chránit nízké ploty, které se odstraní na konci května a nahradí je nízké dekorativní oplůtky.

Z prostoru zmizela původní betonová kašna i asfaltové cesty, všechny stávající travnaté plochy byly prokypřeny, doplněny o nový substrát a pod povrchem nechybí zavlažovací systém. Za novým vzhledem parku stojí architektonická kancelář Consequence forma architects, která na projektu pracovala šest let. „Park na Moravském náměstí si svojí důležitostí zaslouží speciální přístup, technologie a péči. To vše se podařilo. Teď bude zásadní také péče v následujících letech, aby se vše zapojilo a zeleň začala poskytovat nejen potřebný stín, ale také, aby se podílela na příjemném klimatu v centru města,“ popsal jeden z architektů kanceláře Consequence forma architects Martin Sládek.

„Park se po 50 letech dočkal významné rekonstrukce, má novou podobu a je unikátní i použitím modrozelené infrastruktury, jako jsou třeba pravidelně zaplavované záhony. Další novinkou je kavárna s veřejnými toaletami, na které ještě pracují řemeslníci a dokončena by měla být na začátku příštího roku,“ doplnil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Hlavní průchozí trasa od ulice Joštové k ulici Lidické byla zachována a vydlážděna, navazuje na ni kruhová obchůzná trasa s novým mobiliářem. Architekti také do prostoru vložili nové dětské pískoviště a desítky herních prvků. „Tento park celoměstského významu si takto rozsáhlou rekonstrukci určitě zasloužil, městskou kasu to stálo téměř 96 milionů korun, ale význam zeleně přímo v centru města je nevyčíslitelný,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Finance šly i ze strany městské části Brno-střed, která přispěla částkou 47 milionů korun, včetně zafinancování projektové dokumentace.