Na brněnském magistrátu se na podzim sešlo 459 podnětů ke změnám starého územního plánu ve zjednodušeném řízení a 66 standardně podaných podnětů. Brno vyzvalo fyzické a právnické osoby k podání podnětů proto, že před letními prázdninami zastupitelé neschválili návrh nového územního plánu. Nový územní plán tak město nebude mít ještě několik let. Má jít o poslední možnost změn územního plánu, který platí už 28 let, uvedla dnes v tiskové zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS).

"Převážná část požadavků směřovala k propsání řešení navrhovaných v novém územním plánu do toho stávajícího," uvedla. Podle primátorky jde zejména o vymezení ploch pro bydlení či rozšíření prostorové regulace, změny monofunkčních výrobních a průmyslových ploch na smíšené využití nebo o rozšíření zastavěné plochy objektů pro individuální rekreaci.

Úředníci se zaměřili i na změny celoměstského významu v rozvojových lokalitách, jako jsou Červený a Žlutý kopec, Kaménky, Sadová či Špitálka. Pořízení změn současného územního plánu na základě zaslaných podnětů má být hotové v roce 2024 po dokončení administrativního procesu, pokud jsou v souladu s danými kritérii. Podle radního pro územní plánování Petra Bořeckého (ANO) byly kladně zohledněny dvě třetiny podání.

Řadou těchto věcí se už nemuseli úředníci zabývat, kdyby zastupitelé v červnu schválili čtyři roky připravovaný územní plán, protože v němž už byla řada požadavků zakotvená. Proti územnímu plánu byla i koaliční ODS, která má nyní stejně jako předchozí čtyři roky funkci primátorky. Územní plán zastupitelé v červnu vrátili k přepracování se šesti pokyny, které reagovaly na výtky k němu.

Jde o zpřesnění a doplnění regulace zástavby ve stabilizovaných plochách, rozčlenění typu ploch pro bydlení na bydlení individuální a bydlení hromadné, aby nebylo možné stavět bytovky tam, kde mají být rodinné domy. Zpracovatel musí také doplnit vyhodnocení vlivů územního plánu na stabilizované plochy v případě, že by se v nich dále stavělo. Prověřit je třeba opodstatněnost a přiměřenost změn stavebních ploch na nestavební a důkladně opakovaně posoudit připomínky městských částí z veřejného projednání. Do souladu se smlouvami je třeba uvést vymezení pozemků, které na město bezplatně převedl stát.